Udruženja civilnog društva: Nedopustivo objavljivanje podataka o zdravstvenom stanju povređenih

Ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela je poverljive lične podatke o zdravstvenom stanju povređenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile početkom maja, saopštilo je nekoliko udruženja.
Ukazuju da je to protivno Zakonu o pravima pacijenata.
Kako navode, Zakon o pravima pacijenata garantuje pravo na poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenata, a osobe koje neovlašćeno raspolažu podacima iz medicinske dokumentacije i iznose ih u javnost odgovorne su za odavanje naročito osetljivih podataka.
"Kako ministarka nije lekarka nijednog pomenutog pacijenta, ona ne sme da ima pristup podacima iz njihove medicinske dokumentacije koji pripadaju grupi veoma osetljivih podataka", stoji u saopštenju.
 
Navodi se da iznošenje medicinskih podataka u javnost predstavlja ozbiljnu zloupotrebu pozicije ministarke zdravlja.
 
Dodaje se da ovo nije prvi put da Grujičić, kao i drugi članovi Vlade, javno dele lične podatke žrtava i njihovih porodica.
 
Saopštenje su potpisali Institut za medije i različitost - Zapadni Balkan, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom, Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal Pres i Pravni skener.
  • Ivan S

    16.08.2023 18:04
    Lažno nevini
    Ako se pobrojane organizacije nisu bunile kada su objavljeni podaci navodnih ili stvarnih SNS botova, a sada se javljaju znači da su samo navijači jedne političke opcije sa dirigovanjem iz jednog centra.Dokaz za ovo je da su u istom danu svi "nezavisni" mediji prestali da pišu ili govore o SNS botovima iako je pre toga bila jako raširena akcija.
  • Ovde bar postoji…

    23.06.2023 06:31
    …neko da ukaže
    A postoji li neka nevladina organizacija koja se bavi medijima da im ukaže na njihov udeo u odgovornosti za iniciranje drugog masakra nakon što su 24h neprofesionalno izveštavali o masakru u Ribnikaru, sa brutalnim detaljisanjem i bez pauze u TV programu, na primer?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija