VIDEO Kosovska policija uhapsila još jednog Srbina; Kancelarija za KiM: Ovo nije slučajno tempirano

Nakon nedavnih dešavanja na severu Kosova, u Briselu je u četvrtak održana krizna runda dijaloga u Briselu, ali se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti nisu sastajali.
VIDEO Kosovska policija uhapsila još jednog Srbina; Kancelarija za KiM: Ovo nije slučajno tempirano
Foto: Beta/AP

Nakon susreta sa evropskim zvaničnicima, Vučić je naveo da je upozorio evropske posrednike da su Srbi u teškoj poziciji "zbog terora kosovskog premijera", dok je sa druge strane Kurti poručio da su policijske akcije na severu "reakcije na nasilne ekstremiste".

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj zatražio je organizovanje novih izbora na severu što je pre moguće, uz učešće Srba i naveo da je neprihvatljivo protivpravno hapšenje i maltretiranje zatvorenika.

Za to vreme, prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. U međuvremenu, uhapšen je još jedan Srbin u Severnoj Mitrovici.
 
 
Kosovska policija je potvrdila hapšenje N. O. iz Kosovske Mitrovice zbog, kako navode u saopštenju, napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom, prenosi Euronews Srbija. On se sumnjiči da je, po policijskim dokazima, učestvovao u napadu, kako  tvrde, na vojnike Kfora 29. maja ove godine.
 
Hapšenje se dogodilo u blizini autobuske stanice, kad su specijalci kosovske policije u oklopnim vozilima opkolili i zatim priveli muškarca N. O.
 
Kako piše Euronews Srbija, od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu Kosova uhapšeno je osmoro Srba, a meštani Gračanice i Raniluga juče su protestovali zbog hapšenja Dragiše Milovanovića.
 
Protesti ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubin Potoku ušli su u 26. dan kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog prisustva kosovskih specijalaca, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i neosnovanih hapšenja sunarodnika koja su se dogodila u proteklim nedeljama.
Ukoliko ne dođe do dogovora o smirivanju situacije na severu Kosova, očekuje se da će EU u ponedeljak doneti odluku o uvođenju sankcija stranama u dijalogu, piše Gazeta ekspres.
 
Prištinski portal navodi da će odluka o sankcijama biti doneta na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, koji će biti održan 26. juna.
 
Kancelarija za Kosovo i Metohiju potvrdila je da su pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice, samo jedan dan nakon dijaloga u Briselu koji, ističe se, na svaki način sabotira premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i uprkos poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima.
 
Nenad O, radnik komunalnog preduzeća iz Kosovske Mitrovice i otac četvoro dece, uhapšen je jutros kada su ga u autoperionici opkolili pripadnici Rosu, sa uperenim automatskim oružjem.
 
"Ovo hapšenje koje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu, jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu", navodi se u saopštenju.
 
Uhapšenom Srbinu će odmah preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti obezbeđen advokat i pravna pomoć, a o novom hapšenju odmah su obavešteni i predstavnici međunarodne zajednice.
 
"Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije čime Kurti i njegovi eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine", navodi se u saopštenju i dodaje da je evidentno da Kurti neće dijalog ni mir, već da pohapsi sve Srbe i izazove sukobe i zapali ne samo prostor KiM već i čitav region.
  • zztop

    23.06.2023 17:04
    Kume rezultat trenutni 8 : 3 , idemo do pobede nema predaje...
  • Dušan l

    23.06.2023 15:23
    Za DB .A Ti se kao pitaš? Nego gde vi vidite oklopna vozila na snimku?
  • andrija

    23.06.2023 14:48
    Ovo se zove...
    navikavanje na Nato cizmu a izvodjac je Kurti... zao mi naroda i dece na KiM ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".