Predlog Foruma srednjih stručnih škola: Maksimalno 25 neopravdanih - a onda izbacivanje iz škole

Forum srednjih stručnih škola je na sastanku u Vladi Srbije izneo predloge za izmene zakona koje bi, po njihovom mišljenju, doprinele poboljšanju nastave, ali i smanjenju nasilja u školama.
Predlog Foruma srednjih stručnih škola: Maksimalno 25 neopravdanih - a onda izbacivanje iz škole
Foto: Pixabay
Prema rečima predsednika Foruma srednjih stručnih škola Milorada Antića, predloženo je da se broj učenika po odeljenju u srednjim školama ograniči na maksimalno 20 đaka.
"Kvota za upis trebalo bi da bude povećana maksimalno za tri odsto, a ne kao što je sada slučaj da to bude i po 12 odsto. Ovim bi se sprečilo da pojedine škole dobijaju svake godine nova odeljenja, a da druge, uglavnom srednje stručne škole, ostaju bez đaka, a nastavnici koji u njima rade postaju tehnološki viškovi. Tražili smo i da se promeni postojeći član tako da maksimalan broj neopravdanih časova bude 25, nakon čega bi automatski sledilo izbacivanje učenika iz škole", navodi Antić za Novosti.
Forum je predložio i da se pojednostavi pravilnik o vođenju disciplinskog postupka, jer razredne starešine nisu pravnici i advokati. Osnovne izmene bi se sastojale u tome što bi đaci protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak bili udaljeni sa nastave do okončanja istog, bez prava da se ispišu iz škole.
 
Na sastanku u Vladi održanom nedavno bili su prisutni predstavnici ministarstava - prosvete, finansija, zdravlja, za brigu o porodici i demografiju, informisanja i telekomunikacija i unutrašnjih poslova.
  • Mimo

    06.11.2023 22:51
    A
    Ne znam ko pise ove nebulozne predloge. Za neopravdane se slazem.
    Ako se u SSskolama smanji broj ucenika to automatski znaci i pojavu tehnoloskih viskova. Odgovor je vrlo prost. Ako su razredi do 30 ucenika, razred se u 3 i 4 godini deli u 3 grupe= vise casova.
    Ako smanjite br djaka na 20=2 grupe= manje casova za nastavnike. Kad vec neko predlozi ovakav ,,plan,, savetujem da ipak sa sajta Ministarstva procita planove i programe SS skola i malo se bolje informise.

  • Portir

    28.06.2023 13:22
    Danasnja deca ne citaju lektiru, samo skracenu analizu sa interneta. Vise cene svoje vreme koje provode na tiktoku nego vreme za citanje knjiga.
  • Dejan

    27.06.2023 15:39
    Kontra
    Maksimalno tri zalbe na profesora i izbacivanje istog iz skole?!,mora se napraviti balans jer dati svu vlast danasnjim nastavnicima je opasno.nisu sprwmni da budu uzor i autoritet deci..ni pojavom,stavom..nicim.vodite racuna o tome..sujetni komentari me ne zanimaju ovo je realnost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".