Istraživanje: U Srbiji automobil koristi više od 50 odsto građana, u Sloveniji 90

Automobile u Srbiji koristi 53 odsto građana, a u Sloveniji čak 91 odsto, pokazalo je istraživanje sprovedeno u 10 centralnoevropskih zemalja.
Istraživanje: U Srbiji automobil koristi više od 50 odsto građana, u Sloveniji 90
Foto: 021.rs
Više od 50 odsto ispitanika iz 10 zemalja Centralne Evrope koristilo je automobil u protekloj nedelji, dok je u zavisnosti od zemlje, njih od 24 do 52 odsto putovalo gradskim prevozom, međugradskim autobusima ili vozovima.
Bicikl je pored automobila i javnog prevoza najkorišćenije prevozno sredstvo, pokazalo je istraživanje mobilnosti u Centralnoj Evropi kompanije CEPER.
Najniži procenat ispitanika koji koriste automobil je u Srbiji (53 odsto), a najveći u Sloveniji (91 odsto), dok je Hrvatska osim Slovenije, jedina druga zemlja regiona sa stopom korišćenja automobila iznad 80 odsto.
 
Austrija, Češka i Poljska su na 70-80 odsto, dok je u preostalih pet zemalja od 50 do 70 odsto.
 
Istraživanje je pokazalo da je, nakon automobila i javnog prevoza, bicikl najpopularnije prevozno sredstvo - popularnije nego voz u svakoj proučavanoj zemlji.
 
Bicikl je, u sedmici pre istraživanja, vozio svaki četvrti Mađar - njih 25 odsto, dok je taj postotak u Srbiji skoro upola manji - samo 13 odsto se vozilo na dva točka.
 
Istraživanje je sprovedeno u 10 zemalja centralnoevropskog regiona: u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj, a podaci su prikupljeni u aprilu u svim zemljama, osim Mađarske gde je realizovano u junu. 
  • Dejo

    26.06.2023 21:43
    Ko to kaze
    Kad smo poceli automobil koristiti za razne gluposti ,poceli su problemi.Svaki drugi covjek ima viska kilograma,ljudi nisu u fizickoj formi,ulijenili se pedeset metara neidu bez auta.Kamo srece vikendom da ostave kola ,a kolone djece staih mladih pjeske da setaju iz NS prema Fruskoj Gori .Dok smo pjesaka isli bili smo mnogo zdraviji ,a i normalniji.
  • ex chapman

    26.06.2023 10:36
    zanimljivo
    toliko o "ekoloskoj svesti" - koriscenje automobilia srazmerno je kupovnoj moci stanovnistva i nema apsolutno nikakave veze sa "nivoom ekoloske svesti"
    iskren da budem malo me je iznenadilo ovo posle visegodisnjeg ubijanja u pojam sa zelenim incijativama, agendama i strategijama
    sad sam pogledao neku statistiku - i u UK je koriscenje automobila 80%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.