Uskoro se uklanja opasan industrijski otpad koji u krugu fabrike u Čačku stoji 20 godina

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović saopštio je da se opasan industrijski otpad u krugu nedavno prodate Fabrike reznog alata u Čačku nalazi duže od 20 godina i da će uskoro biti uklonjen.
On je naveo da je posle dobijanja informacije da se u prostoru FRA nalazi industrijski otpad obišao tu lokaciju i obavio niz konsultacija sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonskim zastupnikom fabrike i Osnovnim javnim tužilaštvom.
"Vlasnik ovog istorijskog otpada je Fabrika reznog alata u stečaju, a otpad se na različitim lokacijama u okviru fabrike nalazi duže od 20 godina", navodi Parezanović u saopštenju.
On je dodao da je zakonski zastupnik fabrike, postupajući po nalogu inspektora, angažovao licenciranu ustanovu koja je popisala otpad, utvrdila količinu, vrstu otpada i stepen opasnosti po životnu sredinu i zdravlje ljudi.
 
"U razgovoru sa zakonskim zastupnikom fabrike dobio sam čvrste garancije da će otpad, koji u krugu fabrike stoji dve decenije, biti vrlo brzo uklonjen i da je novac za ovaj složen proces obezbeđen", navodi Parezanović.
 
On je istakao da je od Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku dobio informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju tim otpadom završene i da će u narednim danima biti doneta odluka o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv odgovornih lica.
 
Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Violeta Marković rekla je pre pet dana na konferenciji za novinare da se u centru grada, u prostoru nekadašnje FRA nalazi "ogromna količina" opasnog otpada, da je to prijavila gradskim i republičkim vlastima, ali da niko nije reagovao.
I bivši predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić potvrdio je ranije agenciji Beta da se u krugu fabrike nalaze burad sa oko 20 tona opasnih soli, u čijem sastavu je barijum-hlorid i cijanid, a da se još više takvih buradi nalazi smešteno u blizini fabriike.
 
Prema njegovim nezvaničim informacijama, u pitanju je ukupno oko 100 tona opasnih materija koji se u FRA koristio za kaljenje alata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.