Borelj posle razgovora EU o Kosovu: Izbori uz učešće Srba ili slede finansijske i političke mere

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu nije doveo ni do kakvog pomaka u razgovorima.
Borelj je, nakon sastanka ministara inostranih poslova EU, rekao da su članice EU naglasile zabrinutost zbog nastavka tenzija na severu Kosova i istakle neophodnost deeskalacije.
Dodao je da će članice EU preduzeti mere za normalizaciju dijaloga, ukoliko budu bile potrebne.
 
"Članice Evropske unije traže da se zaustavi zaoštravanje i na severu Kosova održe izbori uz učešće kosovskih Srba, jer će u protivnom posegnuti za srazmernim finansijskim i političkim merama, a Priština i Beograd moraju da dokažu spremnost da primene obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa. Mere već priprema Političko-bezbednosni odbor EU i one zavise od toga da li će izbori biti održani i izabrani legitimni čelnici opština", izjavio je Borelj, sažimajući zaključke šefova diplomatija Unije.
 
On je istakao da moraju da budu organizovani izbori u sve četiri opštine na severu Kosova, uz uslov da na njima učestvuju Srbi.
 
 
Poručio je da Beograd i Priština moraju da pokažu spremnost da implementiraju obaveze predviđene dijalogom.
 
"Od budućih članica EU očekujemo da se evropski ponašaju", rekao je Borelj.
 
On je dodao da "članice EU ističu veoma ozbiljnu zabrinutost zbog nesmanjene zategnutosti na Kosovu" i naglasio da će "Unija imati na umu (današnju) odluku Beograda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca".
 
"Zemlje EU će, ako bude nužno", ukazao je on, "primeniti mere da ojačaju polugu uticaja Evropske unije i podrže dijalog u cilju normalizacije" odnosa Prištine i Beograda, "a idućih dana ćemo nastaviti kontakte s obe strane".
 
Borelj je ukazao na to da "izbori u četiri opštine na severu Kosova moraju biti organizovani uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i obe strane moraju pokazati spremnost da primene obaveze iz dijaloga.
 
Visoki predstavnik EU je upozorio da je neodrživo da opštine na severu Kosova "zauvek štiti Kfor, a da uz to čelnici bivaju izabrani s dva ili tri odsto glasača, jer to nikako nije održivo rešenje i tome mogu slediti samo novi izbori uz učešće Srba, jer će se inače ponoviti stanje kao sada, uz proteste i nasilje".
 
Govoreći o nedavnim događajima u Rusiji, u koje je bila umešana paravojna formacija Vagner, Borelj je ocenio da je situacija u Rusiji i dalje složena i nepredvidiva.
 
Istakao je da su ti događaji pokazali da su Rusija i Putinov lični kredibilitet oslabili i da su se u političkom sistemu "pojavile pukotine".
Borelj je naveo da će EU ostati privržena partnerima i da će podrška Ukrajini biti veća nego ikad, naročito kada je u pitanju vojna pomoć.
 
Dodao je da će EU podržati Ukrajinu tako što će joj slati vojnu opremu i obučavati njene vojnike, a istovremeno će se tragati za pravednim i dugoročnim mirom.
  • Branislav

    27.06.2023 11:46
    Spirala izdaje i laži
    1.Ne idem u Brisel!!! (laž)
    2.Ipak idem!!!(istina)
    3.Idem,ali se necu sresti sa Kurtijem!! (laž)
    4.Sastao sam se sa Kurtijem(istina)
    5.Puštanje na slobodu Kurtijevih policajaca je pravna, sudska odluka(laž)
    6.I vrabci na grani znaju da je pravda, sud i tužilaštvo u kandžama Vucica(istina)
    Jedino je tacno, da je prevazišao i najvećeg lažova Barona Minhauzena!!!

  • Ssy

    27.06.2023 07:28
    I onako je savitljiv
    Vrdalama tražio od Blinkena da Albanci puste na slobodu sve zatvorene Srbe. Ako se to ostvari biće toliko ponosan i radostan da će pristati na sve što od njega zatraže.
  • Repeat after me

    27.06.2023 01:48
    Mir. Stabilnost. ...čić!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.