Šabić: Skandalozna odluka o odloženom objavljivanju stenograma sa sednica Skupštine

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da je "najblaže rečeno skandalozna" odluka da se stenogrami govora iz Skupštine Srbije objavljuju sa 24 sata zakašnjenja.
Kako je rekao Šabić, koji je i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, to je klasičan primer cenzure.
U izjavi agenciji Beta, Šabić je naveo da tu odluku niko zvanično nije video ali da je vladajuća većina već sprovodi u delo.
"Ona dolazi kao posledica trapavog nastupa ministra policije Bratislava Gašića u Skupštini, kada je u izlaganju optužio Nemačku da krije ubicu Olivera Ivanovića, pa se onda vadio kako je na kraju te rečenice trebalo da stoji znak pitanja. Ili zbog slučaja na kojoj je poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec vređao poslanika Zavetnika Zorana Zečevića da je ubio penzionere u Aranđelovcu, nakon čega stenogrami nisu odmah podeljeni novinarima, već su sa danom zakašnjenja objavljeni na sajtu i to korigovani i iz njih je izbačen deo sa vređanjem poslanika Zečevića", rekao je on.
 
Šabić je dodao da je klasičan primer cenzure to što se stenogrami sada objavljuju na sajtu Skupštine sa zakašnjenjem od 24 sata, a ne kao što je do sada bio slučaj da stižu u novinarsku sobu odštampani na papiru sat i po od izgovorenog u sali.
 
On je dodao da je ideja da neko može da koriguje stenograme, pa da ih tako prerađene objavljuje na sajtu, kršenje Ustavnih odredbi o zabrani cenzure i o pravu na obaveštenost.
 
Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije obavestilo je skupštinske izveštače pre dva dana da agencijski novinari koji rade u novinarskoj sobi neće u toku dana dobijati steno beleške sa sednice, već će čitav transkript biti objavljivan na sajtu tek narednog dana.
  • Вијолета

    29.06.2023 17:58
    Овај још није у пензији биће добар за резервни састав Церску Битку и Марш на Дрину
  • Liman

    29.06.2023 16:33
    Neka neka
    Uh kako volim kad ih ukebaju u ovakvim idiotlucima to samo dodatno razbesnjava narod
  • Svi (ni)su isti

    29.06.2023 16:24
    @w/e
    Sasvim je moguće da ste u pravu. Problem je što oni što pretendiraju da preuzmu državu i to bez izbora su po svemu što smo do sada čuli još gori, tek što kod njih postoje planovi za progon i kažnjavanje neposlušnih i neistomišljenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.