Šef odseka u novosadskoj policiji na suđenju Dijani Hrkalović: Rečeno mi je da zaboravim na snimak

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage.
Šef odseka u novosadskoj policiji na suđenju Dijani Hrkalović: Rečeno mi je da zaboravim na snimak
Foto: 021.rs (arhiva)

Sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.  

Svedok Milić Mojović, tadašnji zamenik načelnika Odeljenja za borbu protiv korupcije, govoreći o policijskoj obradi "Kroše", rekao je da je saznao da je on potpisao potvrdu o primljenom snimku te obrade tek kasnije kada je video papir.
Kako je ispričao drugi svedok Darko Luković, inače načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije, prilikom ove operativne obrade snimljen je razgovor Igora Braunovića, koji je bio pod nadzorom Službe za specijalne istražne metode i oca tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića, pokojnog Branka Stefanovića.
 
Luković je dodao i da su tada organizovali snimanje Braunovića u jednom kafiću, jer je postojala sumnja da će Braunović da primi mito ili namesti tender za javne nabavke.
 
Mojović je na pitanje jednog od branilaca, advokata Đorđa Kalanja, rekao da u vezi sa tim slučajem nije komunicirao sa optuženim Dejanom Milenkovićem.
 
Pričajući o disku na kojem se nalazio audio snimak razgovora koji je snimljen u okviru iste akcije, Mojović je rekao da je pregledao snimak koji je bio na fleš uređaju.
 
Zatim je Luković rekao da ga je Mojović obavestio da je bio na sastanku sa Dejanom Kovačevićem, tadašnjim načelnikom UKP-a na kojem je odlučeno da se taj snimak neće dalje obrađivati, odnosno slati MUP-u u Novom Sadu.
 
Nakon što je izneo tu tvrdnju, sudija je odlučila da suoči dva svedoka i oni su ostali pri svojim navodima, te je Mojović tvrdio da je bio na nekim sastancima na kojima su se pominjale sve obrade, ali da nije bio sam sa Kovačevićem i da nije bio kada je odlučeno da se taj snimak dalje ne obrađuje, dok Luković tvrdi da je upravo tako bilo.
 
Mojović tvrdi i da postoji potvrda da je taj snimak primljen u njihovo odeljenje, ali ne i da je prosleđen dalje, dodajući da nije logično da on kao zamenik ide na sastanak na kojem se odlučuje da li će snimak biti obrađen, već da bi trebalo da to učini načelnik. Takođe, Mojović tvrdi da je to propust tehničkog osoblja.
 
Svedok Nikola Golubović, šef Odseka za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, tokom svog svedočenja je tvrdio da mu je rečeno da zaboravi na taj snimak, ali da ne zna ko mu je to rekao.
 
Golubović je rekao da nije bilo reči o mitu ili tenderu, već da je samo trebalo da bude ostvaren kontakt.
 
Sledeće suđenje zakazano je za 13. septembar kada su pozvani svedoci.
 
Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.
 
Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.  
 
Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.
 
Branilac Hrakovićeve, advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.   
 
Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom  6. juna prošle godine u kom je bila od 31. marta prošle godine.
 
Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićeva se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.  
 
Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.     
 
Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.   
 
Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je sedam teških ubistava. Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.    
 
Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.  
 
Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.      
 
Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.
  • Fića

    03.07.2023 10:10
    "Izgubljen snimak...
    Bilo bi bolje da se ukinu realitiji, a da počne Direktan prenos duđenju "Grupi Belivuk"...!
    Ako smo mogli da gledamo Haški proces, zašto ne bi i ovaj...?!
  • B

    01.07.2023 11:28
    Tužno je
    Što su svi učestvovali u tome i što je to samo vrh ledenog brega koji ukazuje na to koliko je korupcija rasprostranjena.
    I ne može se to, nažalost, nikakvim izborima promeniti.
    Promeniće se samo centar moći koji slušaju.
  • @Realno

    01.07.2023 09:59
    Jedna reč
    Mupija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.