Pregovara se o delimičnoj prodaji "Yettela"

Vlasnik najvećeg bugarskog mobilnog operatera "Yettel Bulgaria", češke grupe PPF, u pregovorima je sa konglomeratom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao investitorom, saznaje bugarski "Kapital".
Pregovara se o delimičnoj prodaji "Yettela"
Foto: Pixabay
"Kapital" iz više izvora saznaje da su pregovori sa kompanijom "Emirates Telecommunications Group Compani", poznatijom kao "Etisalat" započeti pre nekoliko nedelja, prenosi nova.rs.
Moguća prodaja obuhvatiće, ne samo telekom poslove u Bugarskoj, već i one u Srbiji i Mađarskoj, tj. reč je o svim operaterima pod brendom "Yettel", kao i udeo u slovačkom telekomunikacionom poslovanju. Uključeno je i poslovanje CETIN infrastrukture u četiri navedene zemlje, navodi se u tekstu bugarskog portala.
"PPF Group i Emirates Telecommunications Group (e&) u ranoj su fazi pregovora o formiranju potencijalnog partnerstva za istraživanje različitih mogućnosti za stratešku saradnju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (bez Češke) koje su od obostrane koristi za obe poslovne grupe", potvrdio je "Kapitalu" direktor komunikacija PPF-a Leoš Ružek.
 
Još nije jasno o kojoj vrsti ulaganja dve strane pregovaraju. Prema izvorima "Kapitala", reč je o kupovini kontrolne akcije, odnosno najmanje 25 odsto u "Yettelu" i u CETIN-u (takođe deo PPF grupe). PPF će verovatno ostati akcionar, što bi značilo da bi se moglo zadržati i upravljanje operaterom.
 
Ako se obe strane slože, dogovor će morati da prođe putem lokalnih regulatora (kao što je CPC) ili evropskih regulatora na odobrenje.
 
U Srbiji PPF ima 100 odsto udela u kompaniji "Yetel", nekadašnjem "Telenoru". Kako se navodi na zvaničnom portalu PPF grupe, 2018. godine PPF je pristao da kupi Yetelove operacije u centralnoj i istočnoj Evropi. Nakon što je dobavio potrebne regulatorne dozvole, transakcija se dogodila u julu 2018. Time je PPF postao jedini vlasnik operacija u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.
 
Nakon uspešnog završetka pregovora, "Etisalat" će izvršiti svoju prvu investiciju u Evropi.
 
Osnovana 1976. godine kao grupa telefonskih operatera, trenutno ima posao sa više od 162 miliona pretplatnika u 16 ​​zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike i drugi je najveći telekom u regionu posle Saudijskog Telekoma.
 
Većinski akcionar u kompaniji je vlada UAE sa 60 odsto, a preostalih 40 odsto se javno trguje. Sredstva za investicije, takođe, očigledno nisu problem: promet operatera za 2022. dostiže 14,3 milijarde dolara uz dobit od 2,7 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija je blizu 53 milijarde dolara.
  • G pen

    01.07.2023 10:17
    Cuj, 45 minuta! Jos je to i dobro jer kasne po par sati.
  • zztop

    30.06.2023 21:06
    Cirkus
    1993 nisi imao leba a kamoli mobitel , smanji malo ....
  • Mobtel

    30.06.2023 18:33
    063
    Mobtel,Telenor..sada ovaj nesrecni Yettel..imam osecaj da se deca igraju telekomunikacijama u Yettelu..amaterizam,poruka stigne posle 45minuta..vreme je za prelaza u drugu mrezu..verovatno A1..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.