VIDEO: Najpoznatiji skandali u Skupštini Srbije - roze gaćice, gađanje cipelom, polivanje vodom...

Čitanje nakaradnih komentara sa društvenih mreža, povremena guranja na ivici fizičkog sukoba, čupanje kablova, polivanje vodom i iznošenje iz Skupštine...
U proteklih 30 godina pojedinim poslanicima nije manjkalo mašte kada je srpski parlament trebalo poniziti, piše N1.
To što je slika Vojislava Šešelja kog obezbeđenje iznosi iz Skupštine, dok (tadašnji) radikali pokušavaju da ga istrgnu iz njihovih ruku, mnogima prva asocijacija na Skupštinu Srbije, dovoljno govori o trudu pojedinih poslanika da njen ugled srozaju. Oni koji su tada bili uvereni da ova institucija veći primer nekulture neće svedočiti, neprijatno su se razočarali.
N1 navodi neke od najpoznatijih skandala u Skupštini Srbije.
 
Sukob koji je izazvao demonstracije
 
U junu 1993. godine Branislav Vakić, poslanik Srpske radikalne stranke iz Niša, udario je Mihajla Markovića (SPO) u holu Savezne skupštine i polomio mu vilicu. Vakića je mesec dana ranije Vojislav Šešelj imenovao za četničkog vojvodu.
 
 
Incident je iste večeri doveo do masovnih protesta opozicije.
 
 
Došlo je do žestokog sukoba između policije i demonstranata, u kojima je poginuo policajac Milorad Nikolić, a povređene su 32 osobe. Demonstracije su završene brutalnim hapšenjem i prebijanjem predsednika SPO-a Vuka Draškovića, njegove supruge Danice Drašković, kao i još nekoliko potpredsednika SPO-a. Ukupno je bila uhapšena 131 osoba.
 
Vakić nikada nije odgovarao zbog fizičkog napada na Markovića.
 
"Istorijska cipela"
 
Poslanica SRS-a Gordana Pop Lazić gađala je cipelom Gordanu Čomić, koja je te 2009. godine bila presedavajuća.
 
Pop Lazić je reagovala na njenu odluku da zamenika šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandra Martinovića opomene zbog negodovanja. Pop-Lazić kažnjena sa 32.000 dinara, a bacanje cipele po Skupštini Srbije nazvala je "legitimnim načinom protesta", jer se radikali stalno opominju i ne dozvoljava im se da govore.
 
 
Kako je izgledala ta cipela saznala je javnost kada je ju pred medije izneo šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović.
 
"Ova cipela će ući u istoriju, kao iračka cipela, kao vid borbe protiv tirana", rekao je Todorović.
 
Radikali i polivanje vodom
 
U maju 1994. na sednici Veća građana Skupštine SRJ poslanik radikala Draško Marković polio je vodom predsednika Veća Radomana Božovića. U znak protesta što je poslaniku SRS oduzeta reč. Ne dozvoljavajući da obezbeđenje Markovića izbaci iz sale, Šešelj je počupao kablove koji su povezivali govornicu i prekidač kojim se govorniku isključuje mikrofon i pritom imao odabrane reči za svoje političke protivnike.
 
 
Možda je neko i pomislio da od ovog Šešelj neće napraviti nekulturniji istup. No, 2021. godine lider radikala je polio vodom predsednika Skupštine Dragana Maršićanina. Incidentu je prethodilo izricanje opomene Šešelju, uz obrazloženje da se nije pridržavao dnevnog reda.
 
Šešelj je udaljen sa sednice, ali je i inspirisao svoju tada stranačku koleginicu Natašu Jovanović. Samo nekoliko meseci kasnije, ona je polila vodom predsednicu Skupštine Srbije Natašu Mićić.
 
"U gužvi, dobacivanjima s mesta, psovkama najdalje je otišla Nataša Jovanović, koja se u jednom trenutku otrgla pažnji obezbeđenja, koji su upravo sklanjali s govornice Gorana Cvetanovića, poslanika SRS, naskočila kolenima na sto predsedavajuće i s punim bokalom vode polila Natašu Mićić. A zatim joj je otrgla iz ruku svežanj papira i bacila ga u stranu", pisao je tada Glas javnosti.
 
 
Iznošenja iz Skupštine
 
Ali ipak najpoznatiji incident u Skupštini nastupio je neposredno nakon svrgavanja Slobodana Miloševića i i dolaska DOS-a na vlast, kada je Vojislav Šešelj bio iznet iz skupštinske sale.
 
Ovaj incident prizvan je u sećanje 2020. godine kada je Boško Obradović na početku sednice ušao u salu za zasedanja i počeo da duva u pištaljku. Pošto nije hteo da sedne na svoje mesto, a ni da izađe iz sale, njega je obezbeđenje u jednom trenutku, za ruke i noge iznelo iz skupštinske sale, dok se on držao za srpsku zastavu.
 
 
Lider Dveri digao je još veći prašinu kada je u novembru 2017. gađao predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića kompjuterskim mišem, jer mu je ovaj oduzeo reč.
 
 
Više bizarna nego skandalozna bila je Obradovićeva odluka da u Skupštinu donese "kamen Đure Jakšića, sa Kosova i Metohije".
 
Pokloni
 
Nekada su poslanici pokušavali da budu duhoviti, pa su svoje poente dokazivali donoseći jedni drugima poklone.
 
Trend je u novijoj istoriji započeo tadašnji poslanik radikala Aleksandar Vučić koji je dar doneo Mlađanu Dinkiću i predstavio ga za govornicom parlamenta.
 
 
Granicu neukusa ipak nije prešao on, već seksistički potez radikala Milorada Mirčića koji je u Skupštini Zorani Mihajlović doneo na poklon roze gaćice.
 
"Predsedavajući parlamenta zbog nastale tenzije u skupštinskoj sali odredio je petominutnu pauzu u kojoj je iz ministarske klupe raširen transparent 'radikalske laži', na koje su radikali prišli do Zorane Mihajlović gde je nastala prepirka, uz upozorenje predsedavajućeg radikalima da se vrate u skupštinske klupe. Ni nakon pauze i pokušaja strasti se nisu smirile, jer je Radeta ocenila da nijedan ministar nije do sada nikada izgovorio toliku salvu laži na račun jedne poslaničke grupe. Radikal Milorad Mirčić obavestio je ministarku Mihajlović da su joj radikali pripremili jedan fini poklon, koji možda neće biti po ukusu ministarke. On je poslanicima pokazao velike roze pamučne gaćice na tufne, a poslanica radikala Ružica Nikolić iako je zaradila dve opomene uspela je da poklon preda ministarki", pisao je tada Danas.
 
 
Fizički okršaji
 
Pre četiri meseca u Skupštini je došlo do guranja prilikom iznošenja Vučićevog plana za Kosovo. Scena je prizvala u sećanje brojne druge fizičke kontakte među poslanicima.
 
Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2008. godine počupao je za kosu Srboljuba Živanovića, jer mu je, kako je tvrdio, psovao majku. Sve je počelo kada je Nikolić optužio svoju dojučerašnju stranačku sabraću da su se dogovorili s vladajućom većinom oko izglasavanja budžeta.
 
Dok se Nikolić vraćao s govornice prema klupi, Živanović ga je više puta opsovao, nazivajući pogrdno i članove njegove porodice. Tadašnji vođa Srpske napredne stranke odgovorio je tako što je bivšeg kolegu počupao za kosu.
 
Živanović je političke razlike ponovo rešavao pesnicama iduće godine kada je, kako su pisali mediji, razbio nos poslaniku SNS Igoru Bečiću.
 
Ceot ekst N1 možete pročitati OVDE.
  • Kriminalci poslanici

    03.07.2023 02:29
    Kad su videli pad Milosevica
    Momentalno su neki postali narodni poslanici da bi dobili imunitet.Zamislite neki su koristili da im nisu ni komunalije mogli naplacivati jsr su imali zastitu.Tako se ponasaju i dan danas ,otimaju uz pomoc sudija godinama.A svi dobise penzije posle 15 g spavajuci u klupama,sta reci za nekog poljoprivrednika kolka ce njohova penzija biti.Nisu Francuzi ludi samo Srbi nikad da svate.
  • Marta

    02.07.2023 23:02
    Zanimljivo!
    Zanimljivo je da ovaj narod 30 g glasa upravo za ove prostake i da mu oni kroje sudbinu! Ko je tu onda kriv?
  • Brane

    02.07.2023 22:59
    Jadno
    Skupstina je odavno cirkus. Klovnova na sve strane. Sramota. Ali eto..to je nasa stvarnost. Onda i sada. Svadje, prepirke,ruzne reci. U vase vreme, u nase vreme. Vi niste mi jesmo. Vi niste mogli...mi mozemo sve. Mislim da je skupstina skupina neodgovornih...neznalica...rulja koja je uzurpirala mandate i nesposobna da ista valjano i dobro uradi za ovu jadnu drzavu. A nacin kako su stigli do te klupe je jasan...i interesi su jasni, ali i jadni. Stidim se svega sto tamo vidim i cujem. Naravno preko tv. I vidim da nam nema spasa. Dok smo ovavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija