Danica Drašković i desetu godinu zaredom u Odboru direktora NIS-a, plata 771.000 dinara

Danica Drašković je, prema pisanju medija, ponovo izabrana za članicu Odbora direktora Naftne industrije Srbije. To potvrđuje i sadržaj na stranici sajta NIS.
Danica Drašković i desetu godinu zaredom u Odboru direktora NIS-a, plata 771.000 dinara
Foto: 021.rs
Time je nastavila gotovo neprekinuti niz rada na visokim pozicijama u ovoj kompaniji od 2009. godine kada je postala članica Upravnog odbora NIS petrola. Na mestu članice UO bila je do 2013. godine, a na sadašnjoj funkciji nalazi se od 2014. godine, piše N1.
Prema informacijama sa sajta NIS, srpski članovi Odbora su, osim Danice Drašković, Dejan Radenković, Dragutin Matanović i Goran Knežević, bivši ministar privrede koji je nezavisni član Odbora.
 
Upravo je Knežević jedino novo ime u odnosu na spisak od pre godinu dana. On je na mestu nezavisnog člana zamenio bivšeg ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina. Taj podatak upućuje da je došlo do reizbora gospođe Drašković.
Članstvo u Odboru traje između dve sednice akcionara koje se po pravilu održavaju jednom godišnje. Svaki član Odbora direktora može biti ponovo imenovan neograničen broj put.
 
Danica Drašković poznata je, pre svega, kao supruga predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Prema poslednjim dostupnim informacijama njena nadoknada za članstvo u Odboru je iznosila 771.000 dinara mesečno, odnosno 9,252 miliona godišnje.
 
Osim nje, Danica Drašković prima i penziju. Ona je, podsetimo, u invalidskoj penziji od 1990. godine, a kako je 2014. godine naveo tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, ovu penziju je zamenila starosnom. Prema pravililma NIS-a, starosna penzija nije prepreka za članstvo u Odboru.
 
Na sajtu Naftne industrije Srbije navedeno je da je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala 1968. godine i da je od 1968. do 1990. godine radila na poslovima finansija u banci, na pravno-ekonomskim poslovima u privredi i kao gradski sudija za prekršaje u Beogradu. Godine 1990. je osnovala izdavačku kuću Srpska reč, čiji je i danas vlasnik, a autorka je tri knjige publicistike.
 
Odbor direktora broji 11 članova, od kojih je jedan izvršni, a 10 neizvršnih članova. Od toga dva neizvršna direktora su istovremeno i nezavisni članovi Odbora direktora.
 
Neuspeo pokušaj smene
 
Krajem 2020. godine, tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pokušala je da smeni sva tri srpska člana Odbora direktora: Danicu Drašković, Dragutina Matanovića i Dejana Radenkovića. Dopis nije imao efekta, a Skupština NIS-a je nekoliko meseci kasnije izabrala svoje troje koje je Mihajlović pokušala sa smeni.
 
Posle neuspeha, Mihajlović je izjavila da je njena poruka svim članovima Skupštine NIS koji predstavljaju Srbiju "da vode više računa o interesu svoje zemlje, nego o naknadi koju mesečno primaju".
 
"Ministarstvo rudarstva i energetike je tu, pratiće njihov rad i biće im podrška u svim korisnim idejama i predlozima koje budu imali u interesu Srbije. Na sreću, NIS je toliko veliki i značajan sistem da ni jedan pojedinac neće moći da ga upropasti", navela je tada.
 
Danica Drašković je na to odgovorila: "U pravu je dugogodišnja nesmenjiva ministarka svega i svačega. Žao mi je što kao član Odbora direktora NIS nisam, kako kaže, dala rezultate verovatno onakve kakve je ona dala šetajući godinama šlemovana, našminkana i stilizovana po tetka modi Vladom Srbije kroz razna ministarstva, stručna za sve, a najviše za obmane. Isto kao i njeni sponzori. Teško mi je to postići i dostići."
 
Od tada više nije bilo sukoba sa državnim organima, a iako je u odboru kompanije u kojoj je dominantan ruski kapital, Danica Drašković je neretko gost na događanjima koje organizuje ambasada Sjedinjenih Američkih Država.
  • Karlo Veliki

    13.02.2024 17:15
    Pre nego sto kritikuzjete NIS, preispitajte ciji je NIS, i kako to da u okviru istog paketa NIS bude prodat, a GASPROM bude sponzor... Domaci izdajnici ne sede u njivi na selu, vec u glavnom gradu...
  • Goran

    07.07.2023 07:06
    Treba nacionalizovati Nis,dosta ga Rusi i razne domace lopuze pljackali.Rusi ce iscrpeti sva naftna nalazista.Zaglavili u Ukrajini,ne trebaju nam oko Kosova nista,ne mogu ni sebi pomoci.
  • Uros

    05.07.2023 12:39
    @Vlada
    Mislis na Misu Vilotica i Jovicu Stanisica?
    Vuk ProDraskovic i Vjekoslav su njihovi djaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija