Dekan fakulteta o samo jednom brucošu na fizici: To je tuga, ali niko više ne poštuje nastavnike

Dekan Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Belča ocenio je povodom upisa samo jednog brucoša na katedri za Opštu fiziku, da mladi u Srbiji ne žele da budu nastavnici i da rade u školi.
Dekan fakulteta o samo jednom brucošu na fizici: To je tuga, ali niko više ne poštuje nastavnike
Foto: Pixabay
Kako je rekao, razlog je taj što je ta profesija degradirana i sistemski uništavana godinama.
"Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva", rekao je Belča za današnji list Nova.
On smatra da država mora da podrži nastavničke smerove tako što će ih podići na viši nivo, ali da dok vlast i oni čija je uloga promena sistema ne shvate da je obrazovanje osnova društva, "neće nam biti bolje i nemamo čemu da se nadamo".
 
"Ljudima koji žele da rade u školama u manjim mestima u zemlji i u selima država mora da obezbedi stambeni prostor, uslove za rad i veće plate. Mora se vratiti dostojanstvo učiteljima i nastavnicima", kazao je Belča.
 
Ocenio je i da učenici u Srbiji upisuju fakultete koje mogu da iskoriste "kao odskočnu dasku za dalje, za bekstvo iz svoje zemlje".
 
Dekan Fizičkog fakulteta kazao je i da se nikada do sada nije dogodilo da na tom smeru bude jedan brucoš, ali da nije iznenađen slabim odzivom jer je to osma godina kako traje trend pada.
 
"Samo jedan brucoš na smeru je tuga. Na nastavničkim smerovima na svim fakultetima je loše interesovanje, ali je na fizici traumatično", kazao je Belča i naglasio da je situacija alarmantna i da buduće generacije ne smeju da ostanu bez nastavnika u školama.
  • pajo patak

    05.07.2023 04:35
    @QQ
    QQ lele !
  • dijasporac

    04.07.2023 15:36
    Fizika je bauk za prosecnog Srbina bila i u vreme dok sam ja isao u srednju skolu pa tako u mojoj gimnaziju gde je zvanicno zanimanje za koje sam se skolovao imalo naziv "tehnicar za buklearnu fiziku" je u idelhenju od predvidjena 32 ucenika bilo nas 23-je. Imali smo 5 razlicitih predmeta iz fizike u te 2 godine usmerenog a samo 1 ucenik je upisao Fiziku, svi ostali koji su upisali fakultete su ili otisli na tehnicke fakultete ili na poljoprivredu ( to su oni kojima je matematika i fizika izasla na nos a nisu ni bili neki djaci te nisu mogli proci prijemni na tehnici).
  • QQ

    04.07.2023 15:27
    @pajo patak
    Svako ko se ne slaze sa mojim vidjenjem sveta je bot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija