Meteorolog Sovilj: Kišna epizoda završiće se u petak, nakon toga i do 35 stepeni

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je da će se kišna epizoda koja sledi završiti u petak nakon čega sledi stabilizacija vremena i najtopliji deo dosadašnjeg leta.
Meteorolog Sovilj: Kišna epizoda završiće se u petak, nakon toga i do 35 stepeni
Foto: 021.rs
Kako je rekao, maksimalne temperature će biti između 32 i 35 stepeni.
Kako je objasnio, s obzirom na to da su pljuskovite padavine izuzetno neujednačene po intenzitetu čak i na veoma malim udaljenostima, količina padavina će biti promenljiva, međutim, u zoni najintenzivnijih pljuskova može pasti između 20 i 40 litara kiše po kavdratnom metru za kratko vreme, po negde čak i više, uz pojavu grada koji često prati najintenzivnije pljuskove.
On je rekao i da dolazi topliji i suvlji deo leta, kada će pojava pljuskova sa grmljavinom biti ređa u odnosu na dosadašnji period, i dodaje da će već od ponedeljka, utorka sledeće nedelje biti najtopliji deo dosadašnjeg leta sa maksimalnim tempraturama između 32 i 35 stepeni.
 
"Imali smo kratkotrajnu epizodu sa ovim temperaturama u junu, ali će ova ipak malo duže trajati i biti intenzivnija. Središnji deo jula bi trebalo da bude i suvlji i topliji, dok bi ponovo pljuskove mogli da očekujemo krajem meseca i početkom avgusta, u Srbiji, ali i šire u regionu", dodao je on.
 
Kada je reč o prosečnim temperaturama, Sovilj kaže da one ne bi trebalo da dostignu vrednosti od prošlog leta, kada je prosečna temperatura u Beogradu tokom juna bila 26 stepeni, dok je prethodnih godina bila između 29 i 30 stepeni.
 
Kako navodi, u junu je prognozirana srednja temperatura između 27 i 29 stepeni, a u avgustu između 29 i 31 stepen, uz broj tropskih dana koji bi bio manji u odnosu na prethodnih nekoliko godina, 10 do 15 tropskih dana očekuje se u julu i avgustu na mesečnom nivou.
Ističe da nakon prolaznih pljuskova koji će biti ove sedmice, sledi mnogo stabilniji i suv period od desetak dana i u Grčkoj i Crnoj Gori, popularnim destinacijama za srpske turiste, sa maksimalnim temperaturama do 35 stepeni, a da je ponovo šansa za pojavu pljuskova i na obalama Jadrana i na obalama Egejskog mora moguća tek krajem meseca.
 
"Moguće je planirati letovanje s obzirom da materijal mesečnih i sezonskih prognoza kaže da ćemo tokom avgusta i septembra, ali i ranog oktobra, imati deficit padavina širom Srbije i regiona, što bi značilo duže sunčane periode i temperature iznad proseka i u tom periodu", rekao je meteorolog i dodao da se očekuju više temperature na obalama Jadrana, dok se za region Egejskog mora i Crnog mora očekuju temperature za stepen do dva niže u odnosu na prethodna dva leta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.