Sindikalci će tražiti da se minimalac poveća za 20 odsto

Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20 odsto, rekli su njihovi predstavnici.
Sindikalci će tražiti da se minimalac poveća za 20 odsto
Foto: 021.rs
Predsednica "Nezavisnosti" Čedanka Andrić rekla je za Betu da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju minimalca za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da s obzirom na visinu inflacije, povišica ne može da bude manja od 20 odsto.
"Nema sumnje da ćemo tražiti povećanje minimalne zarade više od 20 odsto. Troškovi života su porasli 30 odsto, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara", rekla je Andrić.
Dodala je da minimalna zarada od oko 40.000 dinara za ovu godinu mnogo zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom koja košta oko 52.000 dinara.
 
Andrić je rekla da nema preciznih podataka o tome koliko radnika prima minimalnu zaradu, ali da se procenjuje da tu platu ima 400.000-500.000 ljudi.
 
"Objektivniju sliku o zaradama daje medijalna zarada koja je u aprilu iznosila 63.954 dinara, što znači da je polovina zaposlenih primala do tog iznosa", rekla je Andrić.
 
Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat verovatno tražiti povećanje minimalne zarade od 20 do 25 odsto. 
 
"Tražili smo povećanje i za drugi deo ove godine, ali je zahtev odbijen. Oni koji primaju minimalnu zaradu očekivali su povećanje i za ovu godinu obzirom na visoku inflaciju", rekao je Mihajlović.
 
Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci bili spremni da prihvate povećanje minimalne zarade i za ovu godinu uz određene olakšice, ali da država nije htela da prihvati zahtev sindikata.
 
"Ministar finansija Siniša Mali je na pregovore pre mesec dana došao sa papirom i statistikom prema kojoj nije bilo razloga za povećanje zarade za ovu godinu. Priznao je da je inflacija početkom godine bila visoka, ali je rekao da će se smanjiti krajem 2023", rekao je Atanacković.
Inače, obično je slučaj da se sindikati i poslodavci ne slože oko stope povećanja, pa Vlada Srbije na kraju "prelomi". Međutim, ovaj put su se složili, ali je država bila ta koja je rekla "ne" povećanju minimalca.
  • Sale

    05.07.2023 13:43
    Prezivljavanje
    Meni je samo rata stambenog kredita porasla za 50% tako da mi se rad sveo na režije, hranu, poneku kafu i osnovne potrepštine za dete. Nikad gore!
  • Zoran Živković

    05.07.2023 12:49
    Sramotno
    Sindikati su oličenje ove vlasti, bruka i sramota !!!
  • Радник

    05.07.2023 11:56
    Бруто ставки колико хоћеш то је да те убеде у обрачунској како је све исплаћено за сталне раднике фале само нето ставке за рад на ПП или студентски још горе по сату 280 дин па мало скину сате и ко се буни педала ,нема ту минималац ни за једне ни друге па онда да се додаје зарада ,прековремено,рад недељом ,рад на отвореном,услови рада,бенефиције,минули рад нема ништа за раднике Градске Чистоће пошто су у служби грађана да су у служби власти све би имали

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija