Vučić: Srbija se ne priprema za rat, ali sve mora da bude spremno, zabranjujem izvoz oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija "ne sprema za bilo kakve ratove" i da je "učinila sve da deeskalira sukob, ali je spremna da sačuva i živote svog naroda i svoju zemlju".
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će sledeće nedelje potpisati Odluku o zabrani izvoza svakog oružja, oruđa ili municije, jer "sve mora da bude pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju".
Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da to ne znači da se Srbija sprema za rat, jer je učinila sve za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ali da "to ne zavisi samo od nas".
Vučić je, govoreći o toj temi, dodao da Srbija i Vojska Srbije imaju dovoljno zaliha goriva - "92 dana dizela i 81 dan benzina" kao i da je vojska "100 odsto popunjena hranom i gorivom".
 
Izjavio je da se na Kosovu sprovodi tiho etničko čišćenje Srba zbog čega će, kako je najavio, zatražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveza bezbednosti UN.
 
Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve ono što je EU od nje tražila kako bi došlo do deeskalacije, ali da Priština to ne želi.
 
Vučić je pročitao spisak uhapšenih Srba od 2021. godine od koji su neki, kako je istakao, u pritvoru već godinu i po dana.
 
"Akcija je brižljivo pripremana, najpre je morala da bude urađena puna kriminalizacija srpskog naroda u kojoj su im pomagali mnogi inostrani mediji, ali i mnogi domaći mediji podstaknuti od spoljnih vlada i njihovih specijalizovanih službi", kazao je.
 
Vučić je pokazao i mapu na kojoj su obeležene lokacije koje su, kako je rekao, protivpravno zauzeli pripadnici kosovske policije kako bi, prema njegovim rečima, pokušali da spreče Srbe da postavljaju barikade, spreče uvoz robe "kako bi Srbi ostali gladni i bez lekova", i "uneli strah u svaku srpsku kuću".
Srbija će, kako je istakao, zahtevati da SB UN preduzme hitne mere, da naloži Kforu da ispuni svoje obaveze iz Rezolucije 1244, te da momentalno na terenu onemoguće svako dalje delovanje bezbednosnih i drugih struktura koje ugrožavaju opstanak srba na KiM, izvrše demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija.
 
"U skladu sa odgovorom postojaće ili ne treća tačka", rekao je Vučić. 
 
Vučić je rekao i da će zaustaviti sve svoje obaveze i lično prisustvovati sednici SB UN o Kosovu, ukoliko do nje dođe.
  • ja(ja)

    11.07.2023 10:59
    vojna tajna...
    ....ništa? I običnom vojniku je (nekada)utuvljeno u glavu da se neki podaci ne iznose javno, ma koliko bili manje značajni. Ovaj to nije naučio,ako je ikada i služio vojsku.
  • Tja

    10.07.2023 07:32
    Primetite kako umišljeni pajseri sebi daju nadimke sami, heruvim, lazar1244, despot1488, svi neki sveti ratnici veliki i umišljene budale kojima je ideja da deluju jako opasno. Kakvi su to kompleksi drugari, šta vam to znači?
  • Temerinac

    07.07.2023 12:50
    Dobro je da pomenu 1244 rezoluciju napokon ovaj jadnik koga šamaraju zamenici zamenika ambasada.
    Ali treba biti oprezan sa pitanjem za SB UN !
    Primer suda pravde i Jeremića nas je naučio kakvi su ovi sa zapada, naravno da ne optužujem Jeremića jer mi kao Srbija smo iz tog pitanja sudu pravde naučili da pitanja ne smeš postavljati ako nemaš siguran pozitivan odgovor i ko sedi u stolicama koje odlučuju. Uostalom to sa sudom pravde i Jeremićem nije bilo pravno obavezujuće i nije neka šteta nanesena po pitanju Kosova ali je bilo otrežnjujuće i sada znamo kako sa zapadom jer na greškama se uči.
    E sada pošto znamo kako sa zapadom, i da u SB UN sede USA, Britanija, Fra koji mogu dati Veto, treba razmisliti kakvo pitanje postaviti, a da ta odluka ni malo ne ugrozi 1244 rezoluciju.
    Možda bi za Srbiju najbolja bila rasprava u UN SB o kršenju 1244 rezolucije od strane Prištine jer je naoružao nedozvoljene vojne formacije, ali da ne traže glasanje. Nego jednostavno da obaveste SB UN šta se dešava, i da znaju da Kurti i Priština krše rezoluciju, i da zbog toga je ugrožena bezbednost Srba .
    Nebi se ja petljao sa nekim SB UN glasanjem, kad se zna da će neka strana uložiti Veto, ili pitanje treba tako postaviti da ni Veto ne može da ugrozi samu 1244 rez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija