Ponoš: Vučić se kasno setio Rezolucije 1244, pokušaj za unutrašnju upotrebu

Lider Pokreta Srbija centar - SRCE Zdravko Ponoš ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasno setio Rezolucije 1244 i da je to "naknadna pamet".
On je to izjavio povodom najave  Vučića da će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu.
"Vreme se ne može vratiti unazad nakon raznih vašingtonskih, briselskih i ohridskih sporazuma, nakon hoklice u Vašingtonu, kalauza od Bele kuće, berlinske šnicle, povlačenja institucija Republike Srbija sa severa, davanja pozivnog broja i svega što mu je traženo", rekao je Ponoš za "Danas".
Prema njegovim rečima "Vučić bi sad da se žali Savetu bezbednosti što je dao sve što u 1244 ne piše, a što Aljbin Kurti ne da ni ono što u briselskim papirima piše".
 
Ponoš je rekao da je pokušaj otvaranja teme na Savetu bezbednosti namenjen za unutrašnju upotrebu "po sistemu - evo sve sam pokušao" i da ne treba isključiti mogućnost da Kosovo na dnevni red SB UN stigne na drugi način, pre svega opasnim narušavanjem bezbednosne situacije.
 
"Kurti daje nesebičan doprinos toj mogućnosti. Nadam se da su međunarodni akteri svesni i takve mogućnosti i svoje odgovornosti", zaključio je Ponoš.
  • 1244

    09.07.2023 12:36
    Koliko mi je poznato 1244 je na snazi, i nije se menjala ? Kako može biti kasno se pozivati na nešto, ako to postoji i validno je ?
    Pošto je 1244 zvanična i merodavna nikad nije kasno se pozivati na nju, tako da Ponoš lupa gluposti. A što se tiče Vučića neverovatno je da je ovoliko dugo 11 god čekao da pomene 1244 rezoluciju. Čak i to što je ne primenjuje i ne koristi 1244 odredbe u korist Srbije moglo bi se shvatiti kao neka vrsta Vučićeve krivice za ugroženost Srba u južnoj pokrajini, ali nikako to ne znači da je kasno.
    Recimo za 200 god, verovatno će i tada na snazi biti i dalje 1244 rezolucija , i tada nije kasno pozvati se na nju, jer i tada je važeća rezolucija koja nije nigde otišla. Čim nešto postoji, nije kasno
  • Salamander

    08.07.2023 17:39
    zna se šta ne najstarije:
    Najstariji je ustav Srbije uz rezoluciju 1244 UN.
    Sve ostalo je sekundarno.
    Hoklice, stolice, Brisel... to je samo lični čin pojedinačne izdaje.
    Tužilaštvo ćuti tim povodom?
  • Ludovički

    08.07.2023 17:33
    @ Dalibor
    U situaciji u kojoj je Srbija sada zahvaljujući vrdalaminim vrludanjima i svemu onom što je on prihvatio (a nije potpisao) i nikada nije o tome obavestio javnost, teško je davati savete. "Malo" je kasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.