Skupština u ponedeljak počinje raspravu o razrešenju Radeta Baste

Poslanici Skupštine Srbije počeće u ponedeljak, 10. jula raspravu o predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.
Predlog za razrešenje ministra privrede u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.
U zahtevu Jedinstvene Srbije koji je upućen premijerki se traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i sa mesta ministra privrede.
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.
 
Kako se dalje navodi, Bastine izjave su dijametralno suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije. "U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku", naveo je Marković u zahtevu za smenu, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS.
 
Basta je tada rekao da neće podneti ostavku.
 
"Ostavku neću dati jer radim za narod i državu, a oni neka me smene", izjavio je.
 
U Službenom glasniku je objavljeno da će potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeti ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra.
 
Basta je nedavno izjavio da je u zgradu Ministarstva privrede upalo privatno obezbeđenje koje je izbacilo zaposlene iz kancelarija, nakon čega su promenjene i brave na vratima. To se dešavalo u trenutku dok je Vlada Srbije donosila odluku o njegovoj smeni.
 
"Prošle nedelje, tokom sednice Vlade Srbije na kojoj sam predložen za smenu na predlog premijerke, došlo je do momentalnog upada u prostorije kabineta ministra privrede od strane osoba predvođenih Petrom Janjićem iz Generalnog sekretarijata Vlade, sa naglašavam 'privatnim obezbeđenjem' iz Zemuna, angažovanim od strane Vlade. Tom prilikom je svim zaposlenima naređeno da momentalno napuste prostorije sa ličnim stvarima i napuste kancelarije i zgradu. Zaposleni su toliko bili prestravljeni i uplašeni načinom na koji se to desilo, da su doživeli šok i tako nešto nikad nisu doživeli u svojim karijerama", naveo je.
 
Podsećamo, on je ranije rekao da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo racionalno rešenje sa ekonomskog aspekta.
 
Ocenio je da Srbija poštuje emotivni odnos prema Rusiji i njenim građanima, ali da na emocijama ne treba graditi politiku.
 
"Kada bi vaš brat izvršio neki zločin, da li biste ga racionalnio podržavali", upitao je.
 
Istakao je i da svi treba da izađu na proteste "Srbija protiv nasilja", rekavši da razume nezadovoljstvo građana, jer sam i sam nezadovoljan mnogim stvarima i da smatra da treba kontinuirano da se radi na unapređenju ambijenta u mnogim poljima.
 
Poslanici su 22. juna glasali da se tačka o razrešenju ministra privrede uvrsti na dnevni red po hitnom postupku aktuelne sednice koja je počela još 30. maja.
 
Teme ove sednice su još i izveštaj Saveta REM-a, formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi zašto je došlo do masovnih ubistava u Srbiji, kao i predlog za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Poslanici su završili raspravu o svim tim tačkama, a o smeni Gašića su i glasali, te je skupština odlučila da ne izglasa nepoverenje ministru unutrašnjih poslova.
  • Yugo45

    09.07.2023 23:24
    Tetka iz Kanade
    Kad će raspravljati o doktoru malom? O gašiću? O Vulinu? O tome.se ninne raspravlja jel tako?
  • xqt

    09.07.2023 22:50
    Ignorisati
    Opoziv je gotova stvar. Opozicija ne treba da se meša.
  • Евица

    09.07.2023 20:10
    Ако је на предлог премијерке већ је бивши сад га неће бранити као Гашу премда би и о њој требало да се расправља

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija