Vulin pod sankcijama SAD: Kriminal, droga i zloupotreba funkcije

Direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.
Vulin pod sankcijama SAD: Kriminal, droga i zloupotreba funkcije
Foto: 021.rs
Kako se navodi u izveštaju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC), Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.
On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno "u širenju ruskog zlonamernog uticaja u Srbiji".
 
Navodi se i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije".
 
"Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, kog su SAD već sankcionisale, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", navodi se u saopštenju.
 
Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u vladinim institucijama u Srbiji, pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, ukjučujući i uključenost u trgovinu narkoticima.
 
Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su "angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu". 
"Trezor neće oklevati da targetira one koje zloupotrebljavaju svoje funkcije za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson i dodao da današnji potez znači da SAD smatraju Vulina odgovornim za "koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".
 
Podsetimo, Evropski parlament je izrazio je ranije zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
 
Vulin se za sada nije oglašavao o sankcijama.
  • NN

    14.07.2023 13:55
    čudo
    U svim ovim brojnim komentarima ima samo nekoliko koji su zapazili i kojima smeta ono najvažnije - da SAD optužuju naše državljane, i to visoke državne funkcionere. A to je naročito zanimljivo imajući u vidu da i u samoj, da kažemo prvoj tamošnjoj porodici ima baš svega onoga za šta se optužuje Vulin i još ponečega (to nisu pominjali, jer bi ipak teško prošlo), što je valjda celoj Americi poznato i, čini mi se, dobrim delom i dokazano. Njihova tužilaštva, koja jedan komentator hvali izgleda da su to previdela, pa savetujem dotičnom komentatoru da se podseti. Ima naš mudri narod dosta poslovica o ovakvim postupcima, ne treba ih citirati, verovatno svi znaju.
    Pa, šta možemo da zaključimo iz ovako velikog broja onih koji su oduševljeni što su Amerikanci optužili Vulina? Naravno, pretpostavićemo da je u pitanju divljenje SAD, kao bastionu pravde i slobodnog sveta, a ne neki opipljiviji razlozi!
  • Mučenik

    14.07.2023 07:31
    AH, TA „JOVANJICA“ !
    Šta mu uradi poljoprivredno dobro "Jovanjica"? Još više tamo nije uzgajana marihuana, samo neko konoplje, a Vulin je alergičan, ali mu godi miris kada se puši. Ameri, ne kažnjavajte ga on je nevin, ne zna s koje strane. Ameri, ukinite sankcije Vulinu ako boga znate, on ne koristi rusku drogu i ovce pasu travu pa nisu drogirane.
  • Обсервер

    12.07.2023 11:44
    Крпељи
    Доказана морална громада оптужује једног министра. Потез беспомоћног, јер га нису успели поткупити, својим провереним методама. За нас то значи, само да је прави човек на правом месту !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija