U centru Beograda obeležena 28. godišnjica genocida u Srebrenici

Paljenjem sveća ispred Predsedništva Srbije u Beogradu, u organizaciji nevladinih organizacija, večeras je obeležena 28. godišnjica genocida u Srebrenici.
U pozivu organizatora građanima na komemorativni skup navedeno je da je cilj da se paljenjem sveća iskaže empatija sa preživelima i porodicama žrtava.
Navedeno je da se komemorativnom akcijom šalje poruka o važnosti iskazivanja poštovanja prema žrtvama, koliko delima toliko i javnim govorom, jer je to jedini način da se stvore uslovi u kojima se takvi zločini više nikada neće ponoviti.
Među građanima koji su upalili sveće bili su i predstavnici opozicionog Zeleno-levog fronta i stranke Zajedno.
 
Pored paljenja sveća, na skupu je održana akcija "Majčina marama", u kojoj su okupljeni simbolično vezivali maramu za maramu.
 
Posvećena je ženama koje su preživele genocid u Srebrenici i njihovoj borbi za privođenje pravdi odgovornih za genocid, piše na sajtu RSE.
 
"Akcija je podsetnik na sve ono u vezi sa genocidom u Srebrenici što ima veze sa nama samima, na šta ne smemo da zaboravimo, a to je deo odgovornosti", istakla je predstavnca Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović.
 
Komemorativna akcija, u kojoj je učestvovalo više desetina građana, predstavnici nevladinih organizacija i pojedini opozicioni političari, odvijala se uz pojačano prisustvo policije.
 
Policija nije dozvolila grupi od dvadesetak desničara da priđu parku ispred Predsedništva gde se održavao komemorativni skup.
 
Umetničku akciju "Majčina marama", kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.
  • 313z

    12.07.2023 07:20
    Ako smo ljudi
    Treba pominjati, nikad zaboraviti niti ponoviti.
  • scp - 096

    12.07.2023 07:11
    "Akcija je podsetnik na sve ono u vezi sa genocidom u Srebrenici što ima veze sa nama samima, na šta ne smemo da zaboravimo, a to je deo odgovornosti"
    Komemoracija je jedno a nametanje kolektivne krivice je drugo. Duboko saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama, ali ne osećam odgovornost za njihovu tragediju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija