Izjava koja je naljutila mnoge: "Četvoročlana porodica sa 168.000 dinara mesečno čini višu klasu"

Četvoročlana porodica koja ima mesečna primanja viša od 168.000 dinara čini višu klasu, izjavila je za RTS profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.
Izjava koja je naljutila mnoge: "Četvoročlana porodica sa 168.000 dinara mesečno čini višu klasu"
Foto: Pixabay
Kako je rekla, oni koji imaju mesečne prihode niže od 56.000 dinara su niža klasa.
Ova izjava naišla je na burne reakcije javnosti po društvenim mrežama, gde mnogi smatraju da ta cifra ni izbliza ne može nekog da kvalifikuje za višu klasu u Srbiji.
Način na koji ekonomisti računaju klase i ugao iz kog građani posmatraju sopstvenu klasu često se dramatično razlikuju, ali to ne treba da bude razlog da se jedni obrušavaju na računicu drugih. A upravo se to ovog puta desilo, kao što se često i dešava onda kad se radi o ekonomskim temama koje direktno pogađaju građane, čija se percepcija često razlikuje od zvanične statistike.
 
Takav je slučaj recimo i kad se govori o inflaciji ili o tome da je Srbija zemlja na nivou višeg srednjeg nivoa razvoja, a tako se, očekivano dogodilo i sad.
 
Kako prenosi Nova, na društvenim mrežama su se odmah javile reakcije poput: "S tim parama (168.000) četvoročlana porodica jedva da nategne do 20. u mesecu"; "RTS da nabavi četvoročlanu porodicu pa da proba da bude viša klasa sa 168.000"; "Viša klasa sa dva prosečna primanja"; "Pa tu nema života više klase ni za dvoje bez dece i nasleđenim stanom"; "A neko istraživanje kaže da je minimalno potrebno za normalan život samca u Beogradu. Pod normalan podrazumevam da nemaš kredite, kiriju već ono, računi, hrana, da se obučeš i obuješ, eventualno povremeno da izađeš ili pojedeš nešto van kuće", nižu se ogorčeni komentari, prenosi Nova.
  • @Nislija

    13.07.2023 12:43
    U pravu ste da sa 168.000 nije moguće preživeti bez nekoga na selu ko će vas finansirati u novcu ili naturi, meni je neshvatljivo kako uopšte neko može preživeti i 10 minuta sa toliko novca, ja jedem paštetu samo krajem meseca jer mi 15 milijardi evra dobacuje taman toliko, moj komšija prvi ima samo 14 milijardi evra mesečno i pocrkali bi odavno da nemaju rodbinu na selu koji ih hrane.
  • Nislija

    13.07.2023 09:51
    Grom
    Gutati gluposti sa N1,Nove,Pinka i bez razmisljanja prihvatati gluposti sa interneta.Sa ovolikim primanjima mozete ziveti samo ako imate nekog na selu.
  • Igor

    13.07.2023 00:49
    Ovih 168000 mesečno je nedovoljno za život dostojan čoveka a kamo li četvoročlane porodice. Deca bi možda htela časove klavira ili košarke, možda bicikl ili laptop, mama i tata možda zaslužuju da odu na par dana do Beča ako već ne mogu do Pariza, a to od ove plate nema teorije. Komunalije su 100-200 evra, mobilni telefoni, televizija još toliko. Gorivo za auto, prevoz do posla, škole još 150-250 mesečno. Gde je tu hrana, odeća, održavanje stana? A ne daj bože da imamo i neki hobi. Jok, ovo je srednja klasa samo ako ste zadovoljni da idete na posao i ostatak vremena gutate fekalije sa Pinka i Farme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.