BIRN: Vučićeva sekretarka živi u stanu koji je njenom ocu prodala organizatorka fantomskih NVO

Na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2021. i 2022, dodeljeni su milioni evra udruženjima građana koja nemaju kancelarije ili brojeve telefona.
Više od milion evra na konkursima dodeljeno je mreži povezanih udruženja, među kojima su i dve nevladine organizacije čija je adresa bila u stanu u kome sada živi generalna sekretarka predsednika Srbije Suzana Paunović, objavila je Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).
BIRN navodi da je stan na Novom Beogradu kod hotela "Jugoslavija", u kome sada živi generalna sekretarka predsednika Srbije, pre nego što ga je 2020. godine kupio njen otac, bio sedište dve organizacije koje su dobijale milione na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici.
"Do juna 2020. godine, stan je bio u vlasništvu Tatjane Borojević, jedne od ključnih figura u mreži fantomskih organizacija koje su od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju dobile milione dinara na spornim konkursima. Na ovoj adresi bile su registrovane nevladine organizacije Panacea i Resurs centar za održivi razvoj, koje su od Ministarstva na konkursima 2021. i 2022. godine dobile 75,6 miliona dinara (oko 650.000 evra)", navodi BIRN.
 
Paunović je za BIRN navela da je Tatjanu Borojević upoznala dok je radila u Ministarstvu za rad, pre 20 godina, ali da sa njom od tada ne održava kontakt.
 
"Gospođu poznajem od kad sam radila u Ministarstvu rada i zapošljavanja, ona je tada počinjala profesionalnu karijeru i to je sve što se tiče Tatjane Borojević", rekla je Paunović, koja je navela da je stan nasledila od oca i da ne zna od koga ga je on kupio.
 
Borojević je za BIRN potvrdila da je bila vlasnica stana i da ga je prodala u junu 2020, ali i da Suzana Paunović "nije posredovala" u toj prodaji, i da nije znala da je čovek koji je kupio stan njen otac.
"Tri meseca nakon što je prodala stan, Tatjana Borojević je septembra 2020. odjavila organizaciju "Panacea" sa te adrese. Suzana Paunović je u oktobru iste godine došla na poziciju generalne sekretarke Predsednika Srbije", navodi BIRN.
 
Na pitanje BIRN-a da li je sa sekretarkom predsednika Srbije na bilo koji način sarađivala tokom konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Borojević je odgovorila da nije, dok je Paunović navela da o konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zna samo ono što je čula iz medija.
 
Na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2021. i 2022. godine dodeljeni su milioni evra udruženjima građana koja nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, kako je BIRN prethodno objavio u istraživanju koje možete čitati OVDE.
 
Ko je Suzana Paunović?
 
Prema biografiji ranije dostupnoj na sajtu Socijaldemokratske partije Srbije, Suzana Paunović je još 1995. godine počela da radi u oblasti socijalne zaštite, a u Ministarstvu rada i socijalne politike od 1997. godine je bila na poziciji rukovodioca u oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite.
 
Na izvršnu funkciju prelazi 2009. godine kada je postala pomoćnica ministra za rad i socijalna pitanja. Na toj funkciji bila je do 2012, kada je postavljena na mesto direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
 
U oktobru 2020. Suzana Paunović prelazi u Predsedništvo na funkciju generalne sekretarke, gde je i danas.
 
Kako se navodi na sajtu Predsedništva, "generalni sekretarijat predsednika Republike služba je koja pruža stručnu i tehničku podršku predsedniku Republike". Sekretara imenuje i razrešava predsednik Republike.
 
Na osnovu fotografija koje na društvenoj mreži Instagram objavljuje Suzana Paunović, ona sa predsednikom Vučićem gaji prisan prijateljski odnos.
 
Današnji tekst u celosti čitajte na sajtu BIRN-a.
  • Moi

    12.07.2023 19:49
    @ Ja
    Nije problem ko gde živi, već kako je i čime kupio to gde živi. To posebno važi za one koji poseduju 2-3 stana, placeve i vikendice a imaju dobre, ali nedovoljno dobre plate i nalaze se na javnim funkcijama.
  • Детелинара

    12.07.2023 18:46
    Силне милијарде су покрадене од 90тих до данас. Замислите да су те паре биле инвестиране у путеве, болнице, школе и вртиће, културу итд. 30 година нас јаше иста камарила и бесомучно пљачка овај народ. Не знам само где је крај???
  • Pa

    12.07.2023 18:27
    Pa
    Pa nejce da živi u stanu od 50 60 kvadrata na kredit! Droaj bre kada ti je prilika…kada ako ne sada! Ovo je ništa bukvalno koliko milijardi da da milijardi su Vučić i mafija uzeli i još otimaju! Pa…sto da nedrpaju oce neko da ih spreci…ovaj i ovakav narod veoma teško! Zato su izgubili realnost vise jer od sirotinje postali milijarderi ne od rada već od naroda a to zna da udari u glavu i napušta!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija