Kosovsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Srbina, sumnjiči se za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv okrivljenog S.T, srpske nacionalnosti.
Kosovsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Srbina, sumnjiči se za ratni zločin
Foto: Pixabay
U saopštenju tužilaštva se navodi da je S.T. tokom rata na Kosovu kao pripadnik srpske policije i vojnih snaga, doprineo "ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju, držanju u ropskim uslovima, deportaciji hiljada albanskih civila".
Tužilaštvo je navelo da je optužnica podignuta zbog sumnje da je S.T. da je ta dela počinio tokom rata na Kosovu 1998. i 1999, u selu Reznik u opštini Vučitrn, kao i u okolnim selima, samostalno i u saučesništvu sa drugim licima i na taj način ozbiljno prekršio međunarodno pravo.
Dodaje se da je on kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga "doprineo je ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, postupanju u okrutnom i nehumani način, držanje u uslovima ropstva, deportacije hiljada albanskih civila kao i mere pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu, u kom slučaju je ozbiljno prekršio pravila međunarodnog ratnog prava".
 
Tim radnjama, prema saopštenju, okrivljeni S.T. u saizvršilaštvu sa drugim nepoznatim pripadnicima te jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim, licima počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija