Svaka peta mlada osoba u Srbiji ne radi, niti se obrazuje: Da li je stalan posao misaona imenica?

Svaka peta mlada osoba u Srbiji spada u kategoriju - niti radi, niti se obrazuje, niti je u procesu stručne obuke, pokazuju novi podaci Eurostata.
Svaka peta mlada osoba u Srbiji ne radi, niti se obrazuje: Da li je stalan posao misaona imenica?
Foto: Pixabay

Prema istom izvoru, na nivou Evropske unije svega 12 odsto mladih spada u ovu kategoriju.

Statistika pokazuje i da od momenta izlaska iz obrazovnog procesa mladi u Srbiji u proseku čekaju dve godine na posao. Brojke izvedene iz alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, koji svake godine radi Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), upozoravaju da tek svaka četvrta mlada osoba u Srbiji radi posao za koji se školovala.

To je, prema rečima generalne sekretarke ove organizacije Miljane Pejić, možda najbolja ilustracija teze koliko je tržište rada neusklađeno sa obrazovnim sistemom.
 
"Studija koja je urađena na uzorku od 1.117 ispitanika, starosti od 15 do 30 godina, pokazala je da čak 58 odsto mladih ne radi u struci, dok je 17 odsto njih donekle zaposleno na poziciji za koju se školovalo. Osim toga, petina mladih koja se školuje ili je završila svoje obrazovanje smatra da za njihovim obrazovnim profilom ne postoji potreba na tržištu radne snage. Dodatni problem predstavlja činjenica da se u eri digitalne revolucije uslovi na tržištu rada brzo menjaju, a veštine i znanja koja su potrebna poslodavcima mladi jednostavno nemaju - na taj način oni ulaze u začarani krug nezaposlenosti i nekvalifikovanosti iz kog se teško izlazi", ističe Pejićeva za Politiku.
 
Ona ocenjuje da dodatni problem predstavlja činjenica da najveći broj poslodavaca traži radno iskustvo prilikom zapošljavanja, a stažiranje uglavnom ne plaćaju.
 
"Zalagali smo se da se usvoji Zakon o radnim praksama koji bi zaposlenima garantovao dostojanstvo na radu. To se pre svega odnosi na plaćeno stažiranje, mentorstvo na radu i zakonsko ograničenje stažiranja na šest meseci kako bi se sprečila eksploatacija radnika od strane poslodavaca. Iako u Evropi postoje zemlje koje nisu izglasale ovaj zakon, na nivou Unije postoji jedinstveni program 'Garancija za mlade' kojim se država obavezuje da nijedna mlada osoba ne može da bude u NEET (ne radi, ne obrazuje se) statusu duže od četiri meseca", napominje Milajan Pejić iz KOMS-a.
 
Iako podaci Nacionalne službe za zapošljavanje govore da mladi do 30. godine čine 18 odsto nezaposlenih, Pejić ističe da ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer veliki broj mladih nije na birou zato što smatraju da ova institucija ne može da im pomogne da pronađu posao ili se prekvalifikuju.
 
"Na sreću, mladi nisu izbirljivi i isključivi što se tiče posla - čak 90 odsto njih spremno je da radi druge poslove dok ne nađe odgovarajuće zanimanje u struci, a 60 odsto njih spremno je da se prekvalifikuje. Skoro polovina je volontirala ili trenutno volontira, jer želi da stekne radno iskustvo i proširi socijalnu mrežu prijatelja, poznanika i kolega. Međutim, iako su mladi spremni da se prilagođavaju uslovima tržišta, ostaje prisutan problem neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada", zaključuje Pejić.
 
Sociolog Miodrag Vasić dodaje za Politiku da je poseban problem činjenica da veliki broj mladih u Srbiji nema posao i oko 65 odsto njih i dalje živi sa roditeljima, od kojih dobijaju džeparac za svakodnevne potrebe. Ne čudi, kaže, da najveći broj mladih nije u braku i planira da se iseli iz Srbije.
"Kada pitate mlade šta bi ih motivisalo da postanu roditelji, odnosno prošire porodicu, uvek dobijate iste odgovore - siguran posao, visina prihoda i mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva. Nažalost, stalni poslovi su postali misaona imenica za veliki broj mladih, kojima poslodavci uglavnom nude privremeno-povremene poslove ili ugovore o radu na određeno vreme, sa kojima ne možete da podignete kredit ni za letovanje, a kamoli za krov nad glavom", ocenjuje Vasić.
 
U posebno nezavidnoj situaciji, kako napominje, nalaze se devojke. One se ređe zapošljavaju jer poslodavci strepe da će mlade radnice otvoriti porodiljsko odsustvo čim dobiju ugovor o radu.
  • xxććcxv

    17.07.2023 13:05
    Ovako izgleda sns perspektiva
    Ako nisi član sns,
    Ako nisi sendvičar,
    Ako nisi sns bot,
    Nemaš šanse u Srbiji!
    Ako si obrazovan,
    Ako si stručan,
    Ako si savestan i pošten,
    Ako misliš svojom glavom,
    Ako govoriš jezike i imaš državne diplome, e onda:
    Beži iz Srbije!
  • Mikica

    14.07.2023 17:10
    @Liman
    Od svega po malo iskreno
    Snalazim se ;)
  • Cirkus

    14.07.2023 16:33
    Šta
    Šta tu demagogišete? Šta nije jasno? Da nema posla bez teških veza, onog od kojeg se živi i da te niko ne ucenjuje? Ima u jako malom procentu. Da se ne zaboravi, normalno bi bilo da se čovek iškoluje, zaposli i ne prati politiku previše, nego da uživa u razvoju svoje porodice i sebe lično. Cvrc!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija