Srbija se ponovo jedina nije uskladila sa merama EU zbog Ukrajine

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama protiv određenih zemalja zbog Ukrajine.
Srbija se ponovo jedina nije uskladila sa merama EU zbog Ukrajine
Foto: 021.rs
Kako je 13. jula saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, Savet EU je 23. juna usvojio odluku (CFSP) 2023/12181 kojom se proširuju kriterijumi za uključivanje na listu subjekata pod sankcijama zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.
Savet EU je 23. juna usvojio i odluku (CFSP) 2023/12171 o dodatnim restriktivnim merama zbog akcija koje Rusija preduzima za destabilizaciju Ukrajine.
Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH. One će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s ovom odlukom, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se.
 
Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 17 prethodnih odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine od prošle i ove godine.
 
Srbija se jedina nije uskladila ni sa četiri odluke Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu iz februara, marta, aprila i maja ove godine, kao ni sa odlukama o restriktivnim merama zbog Irana usvojenim u junu i decembru 2022.
 
Srbija se nije uskladila ni sa aprilskom odlukom o restriktivnim merama zbog Sirije.
 
Nije se uskladila  ni sa februarskim i martovskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao ni sa februarskom odlukom o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu.
 
Beograd se nije uskladio ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz februara 2023 i jula 2022, februarskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Maliju.
  • Aa

    14.07.2023 14:22
    Bb
    Kada EU uvede restriktivne mere i sankcije Izraelu koji vrši genocid nad palestinskim narodom onda ću možda da poverujem kako su nezavisna tvorerina i nisu američki vazal. Ovako selektivne restrikcije i selektivno primenjivanje povelje UN samo govore suprotno. Drago mi je što nismo u takvom društvu i što ne igramo po diktatu, makar na vlasti bio i ovaj kojeg niko ne voli. A ovi okolo nas što se iz petnih žila trude da ispune sve zahteve gospodara dobiće jedno veliko ništa, kao što je Makedonija dobila.
  • @anti

    14.07.2023 14:16
    @anti Potpuno se slažem sa tobom da treba ukinuti Ministarstvo za Evropske integracije. Dobar predlog, tek tada će Srbija biti normalna zemlja.
  • Kiki

    14.07.2023 13:55
    Jadna Srbija koja još uvek sluša ZLU Rusiju i Putina. Zato smo ostali dno dna Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija