Miščević: Srbija bi mogla da ispuni kriterijume za članstvo u EU do 2025. godine

Ministarka za evropske integracije Tanja Mišćević izjavila je da bi Srbija mogla ispuni kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji do 2025. godine.
Miščević: Srbija bi mogla da ispuni kriterijume za članstvo u EU do 2025. godine
Foto: 021.rs
"To znači da najveći broj sistemskih zakona do te godine treba da bude usaglašen u potpunosti. Da sva sistemska merila budu uneta u domaće pravo i pravosuđe. Stvar je u tome što se EU iz dana u dan menja i povećava se opseg sa kojim moramo do momenta članstva da se usaglasimo", rekla je za "Glas Amerike" Miščević, koja je boravila u trodnevnoj poseti Vašingtonu.
Ona je u SAD razgovarala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, članovima Predstavničkog doma Kongresa, Tomasom Kinom i Robertom Aderholtom, i učestvovala u događajima koje je organizovao nevladin Atlantski savet.
Između ostalog, razmatrana je regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu, proces evropskih integracija, kao i koliko Sjedinjene Države mogu da pomognu.
 
Ukazala je na to da je važna tema njenih susreta bila i potreba za kontinuiranim strateškim dijalogom između Srbije i SAD, jer kako Miščević precizira, dve države imaju mnogo više tema za razgovor od samog dijaloga između Beograda i Prištine.
 
"Otvara se prostor za razgovore o energetici, imajući u vidu da je jedan od akcenata na reforme u Srbiji energetska diversifikacija. Zatim priča o digitalizaciji, ali i stalna potreba povećanja investicija koje iz Amerike dolaze u Srbiju. Tu ima mnogo prostora i interesovanja. Most svega toga je velika angažovanost Američke privredne komore (AMCHAM) u Srbiji", dodala je Miščević.
 
Na konstataciju novinara "Glasa Amerike" da je Srbija formalno počela pristupne pregovore 2014. godine, Miščević je rekla da proces veoma dugo traje.
"Deset godina pregovora, 20 i više godina učešća u procesu evropskih integracija - od decembra 2000. Pozitivna stvar dužine procesa je što su mnoge stvari u velikoj meri dovedene do nivoa koji već sada funkcionišu i postoje u uslovima EU. Od onih za koje vrlo često zaboravljamo koliko su važne, kao što je zaštita intelektualne svojine. U Srbiji je to potpuno usaglašeno i to se postiglo za ovih 20 godina, odnosno 10 godina pregovora", poručila je ona.
 
Posle konstatacije novinara da je poslednja međuvladina konferencija Srbije i EU održana u decembru 2021. godine i da je bilo je dugotrajnih perioda kada nisu otvarana ili zatvarana poglavlja, usledilo je pitanje - šta je uzrok tome?
 
"Razlog je uglavnom i uvek - politički. Nemojte zaboraviti Srbija je tokom procesa pregovora jedina država koja je imala poglavlje 35, koje paralelno sa vladavinom prava predstavlja ocenu napretka. U ovom momentu nemamo nijedan element sumnje da bi EK mogla da oceni da Srbija nije konstruktivna u dijalogu. Ali, se u međuvremenu došlo do rata u Ukrajini i velikog broja različitih mera, podsetiću vas 11 paketa sankcija ili restriktivnih mera sa kojima Srbija nije u mogućnosti da se uskladi", navela je ona.
  • Magi

    15.07.2023 18:21
    Sve sa kadrovima tipa Vulina i Gasica na celu, naravno ispred njih glavni šef, koji EU zvanicnike po opskurnim TV kanalima naziva bitangama i šljamom
    Čak i da je za kucnu upotrebu, u prevodu, za mrzitelje EU, njegove najbrojnije glasače, je toliko primitivno, da je jedinstveno u svetu po primitivizmu
    Na koju EU gospođo mislite ako ih prvi čovek države naziva tako kako ne bi najgori primitivac, u pijanom stanju

  • Ja

    15.07.2023 17:45
    Provo neka neko objasni šta su Rumunija i Bugarska čak i Hr. uskladili sa unijom pa tako brzo ušli u EU. Jasno je da Srbiju ne žele u EU ali bolje je ovako jer mogu da nas pritiskaju. Lično bih voleo da smo u EU ali procenat podrške ulaska u uniju opada konstantno. Najviše mlađi ljudi žele ulazak u uniju i to da bi lakše otišli u zap. Evropu radi posla. To se dogodilo i u Rum., Bug i Hrvatskoj.Oni koji žele da ostanu u Srbiji njima EU ne znači ništa posebno.Putujem, radim preko i znam. Zarađivati u EU a trošiti u Srbiji jedina dobra stvar.
  • lepi

    15.07.2023 17:02
    još 1 parazit
    Koliko je samo Tanjicina koverta debela, a fotelja udobna....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.