Janković: Nedopustivo da je olakšavajuća okolnost kad muž ubije ženu - "bio je tih, porodičan čovek"

Nedopustivo je da i dalje čitamo u obrazloženjima za ubistvo žene kao olakšavajuću okolnost da je počinilac bio "tih, miran i porodičan čovek".
To je rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i pitala šta to znači kada je počinio takvo delo kao što je ubistvo.
Govoreći o nasilju nad ženama u partnerskim odnosima, Janković je za RTS rekla da je zakon unapređivan, ali pukotine i dalje postoje u sistemu, i da niko nije našao čarobni štapić da reši to pitanje.
"To je priča o nejednakim odnosima moći koji traju vekovima. Vidite da su problemi vrlo slični, da u svim sistemima postoje pukotine. Uvek je bila predrasuda da se u ekonomski razvijenim zemljama ne krše ljudska prava. Krše se i ovde i u Švedskoj i u Norveškoj. Ali to nama nije opravdanje", rekla je ona. 
  • w/e

    19.07.2023 21:32
    Ko god da je pisao komentar je ocito promasio temu.
    Ne radi se o "Branjenju pola," vec o pravosudju. Ucestanost krivicnog dela u populaciji nema veze apsolutno ni sa cim, desilo se jedno ili 100 mesecno, zakon je isti. Zakon bi trebao da vazi podjednako za sve, nebitno kojeg su pola, pa je tako nelogicno da zene budu osudjene na krace zatvorske kazne od muskaraca za identicna krivicna dela. Tezina krivicnog dela ne znaci da pri donosenju presude ne smeju da postoje olaksavajuce okolnosti.

    Da li mislis da neko pre nego sto se odluci da izvrsi ubistvo razmislja o olaksavajucim okolnostima na sudu ili uopsteno o bilo kakvim posledicama? Da li je ijedan od tih femicida koje navodis prosao nekaznjeno? Sud u tim slucajevima zapravo cak i radi svoj posao.

    Pravosudje i uopsteno kaznena politika su najmanji faktor u ucestanosti ubistava.
  • Telep

    19.07.2023 12:32
    Problem je dublji
    Meni samo nije jasno zašto se neke stvari ne primećuju npr., to da je u velikom procentu, femicid neposredno praćen i samoubistvom muškarca. Znači da ubica čini ubistvo spreman da za to plati maksimalnu moguću kaznu. Slićčno kako kamikaza. Kojim to merama kaznene politike se tako nešto može sprečiti?
  • @w/e

    19.07.2023 11:39
    A ajde da vidimo statistiku tj frekvencu koliko se često dešava femicid i koliko se često dešava da žena ubije muža.
    Ne znam zašto se muške osobe u ovome osećaju prozvane i imaju potrebu da "brane svoj pol". Zašto bi i jedna normalna osoba to radila. Pa ubica je ubica i femicid se dešava statistički gledano 3 puta mesečno. To je strašna statistika da 3 žene budu ubijene mesečno i onda vi kao "branite pol"
    Jeste normalni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".