Opasnost od jakih oluja nije prošla: RHMZ izdao upozorenje koje važi do subote

Oblast od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je RHMZ.
Opasnost od jakih oluja nije prošla: RHMZ izdao upozorenje koje važi do subote
Foto: 021.rs
Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada od pet i više centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra brzine najmanje 24 m/s, izolovano i orkanske udare vetra brzine bar 28 m/s.
 
Oluje se mogu očekivati u popodnevnim i večernjim časovima, a prva na udaru je Vojvodina.
Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred, naveo je RHMZ.
U četvrtak se očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuje od 35 do 38 stepeni. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni, navodi RHMZ.
  • Cek

    20.07.2023 09:20
    ...
    Kakvo cudo, u poslednje 3 god otkivamo svakakva "nova" cudesa. Leti je preko 30 stepeni, zamisli cuda, a onda neke "prirodne oluje" nose sve pred sobom...ma gle cuda... i da ne ulazim dublje u nasa prirodna i efikasna sredstva sto pomazu ljudima da brze umru...gle cuda.
  • 696

    20.07.2023 07:42
    Po ustaljenom redosledu
    Evo prilike da nepomenik, glavni meteorolog, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom objasni narodu šta se dešava i kako će on to da sredi.
  • Dragan

    20.07.2023 07:37
    Ah
    Samo u Srboji i Bugarskoj ima super ćelijskih oblaka koji su naj jači oblaci.Nastaju u državama gde ne postoje šume.U SAD u takvim mestima isto se pojavljuju ti oblaci i donose tornada.So masovno ppšljavanje je slas ner se zemlja nebi zagrejala do +60° .Srbija je imala 7h da se pripremi za oblak iz Zagreba kojo je jurio 80 km/h a između Zagreba i Srbije nk šume,ni planine.Nekad su gradovi imali zelene zaštitne pojaseve radi jakih zima,vrućih leta,erozije.Samo 4% Srbije je pod pravom šumom (12% Evropa).El Ninja se sppminje ali će onatrajati bar još 2 godine.Samo uklanjanje betona i sdfalta pomaźe.U Britaniji rade preko betonskih fasada ide zelena fadafa sa žjvim biljkama kao i na ktovovima što lpstiže uštedu enetgije do 30%.Gde je drveće u Nkvom Sadu grančice zabodene u zemlju mije drvo,gde je živa ograda,gde je trava ko je pametan se setio da se trava kosi 10 puta ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.