Komisija iz Belgije utvrdila: Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju

Srbija poštuje moratorijum na izvoz proizvoda domaće namenske industrije Rusiji i Ukrajini za vreme trajanja oružanog sukoba.
To je utvrdila delegacija Regiona Valonija iz Belgije koja je boravila u Srbiji radi verifikacije izvoza vojne opreme na osnovu dozvola koje je dobila kompanija "Lachaussee", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.
Javno preduzeće "Jugoimport-SDPR" je belgijskim partnerima omogućilo uvid u procedure vezane za proizvodnju i izvoz naoružanja i vojne opreme u inostranstvo.
Srpska odbrambena industrija više od 150 godina proizvodi oružje i municiju na proizvodnim linijama među kojim se nalaze i mašine kompanije "Lachaussee", za sopstvene potrebe i izvoz širom sveta, u skladu sa važećim domaćim izvoznim propisima i međunarodnim konvencijama, naglašeno je u saopštenju.
 
Ministarstvo odbrane navodi da od početka sukoba između Rusije i Ukrajine, Srbija nije ugovorila niti realizovala isporuku bilo koje vrste naoružanja i vojne opreme ni jednoj od zaraćenih strana i pri toj poziciji će ostati sve dok traje oružani sukob između te dve države.
 
U skladu sa propisima koji regulišu izvoz naoružanja i vojne opreme, Srbija od svojih kupaca uvek zahteva da obezbedi "End user certificate", kojim je definisano da je krajnji korisnik saglasan da neće doći do preprodaje, reeksporta ili pretovara predmetne isporuke bilo kom drugom licu ili državi bez pisane saglasnosti nadležnog organa u Srbiji.
 
Srbija strogo poštuje svoje obaveze po osnovu isporuke krajnjem korisniku (End user certificate), koje je sama izdala, tako da je belgijska delegacija mogla da se uveri da se sva oprema koju je kompanije "Lachaussee" isporučila nalazi u Srbiji, to jest da nije izvezena, saopštilo je Ministarstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.