Sednica Anketnog odbora ipak u ponedeljak: Umesto o dnevnom redu, rasprava o drugim temama

Sednica Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u školi "Vladislav Ribnikar" i mestima Malo Orašje i Dubona završena je danas posle sat i po.
Sednica Anketnog odbora ipak u ponedeljak: Umesto o dnevnom redu, rasprava o drugim temama
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Umesto o dnevnom redu, polemisalo se na razne teme, a bilo je i optužbi za "politikanstvo".
Na dnevnom redu bile su dve tačke - Predlog pravila o radu Anketnog odbora i Razno i na kraju je izglasano da se dnevni red prihvati, ali da se mogu dati predozi za njegovu dopunu, kao i dodatni spisak osoba koje treba ispitati do sledeće sednice, u ponedeljak u 14 sati.
Polemike su počele kada su samostalni poslanik Dejan Bulatović i poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić zatražili odlaganje sednice, jer je sazvana tri sata pre početka, a članovima treba vremena da se pripreme i prouče materijal.
 
Predsednica Anketnog dbora Marinika Tepić je konstatovala da je plan rada apsolutno u saglasju sa poslovnikom Skupštine i da nema nikakvih "izleta", a da je jako važno prisustvo javnosti i medija.
 
Ona je poručila da Anketni odbor ne sudi, ne bavi se ničijom krivicom, oštećenim ili svedocima, nego će se baviti samo utvrđivanjem činjenica koje su dovele do tragedija i preporukama aktivnosti i mera da se takve stvari više ne dogode.
 
"Ovaj Anketni odbor sigurno neće zloupotrebiti bol i tugu roditelja", poručila je ona i precizirala da Pravilnik o radu podrazumeva koliko ko može da govori, kao i dinamiku pozivanja osoba od kojih treba uzeti izjave, a taj spisak može biti proširen do ponedeljka.
 
Poslanica Dveri Radmila Vasić je zatražila, a to je podržao i član Anketnog odbora iz Zavetnika Nikola Dragičević, da se pozovu roditelji ubijene i ranjene dece, što je izazvalo burne reakcije članova iz Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije.
 
Jevđić je prozvala Tapić da je dala "sramnu izjavu" televiziji N1, da roditelji "nemaju tapiju na bol", na šta je Tepić odgovorila da je to "izvučeno iz konteksta" i da je "nešto najbizarnije što je videla".
 
Članovi Anketnog odbora iz SNS su upozorili da su roditelji stradale dece i njihovi advokati rekli da je formiranje odbora kontraproduktivno, jer bi ugrozilo istragu.
 
Da li smo vlasni da idemo protiv stava roditelja, treba da se zapitamo da li smo vlasni da nastavimo da radimo, zapitala je potpredsednica Anketnog odbora Biljana Pantić Pilja.
 
Naprednjak Veroljub Arsić optužio je Tepić da želi da se i na čelu odbora bavi politikom i da ne uliva ni trunke poverenja da će se pod njenim vodstvom na sednicama raspravljati o uzrocima tragedija, nego i posledicama, što je "politikanstvo.
 
U sličnom tonu govorilo je još nekoliko članova iz SNS, tvrdeći da članovi iz opozicije žele da budu i sudije i tužioci, obračunavaju se sa medijima, da koriste ovu priliku za ličnu i stranačku promociju, kao i da "kod nekih ne postoji volja i želja da se slučaj reši, nego da se napada SNS i optužuje Aleksandar Vučić".
 
Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je da rad Anketnog odbora neće ugroziti istragu i rad sudskih organa, a da roditeljima stradalih treba objasniti da se to telo ne bavi sudskim stvarima.
 
Tepić je prenela stav da je pozivanje roditelja na razgovor direktno mešanje u postupak.
 
"Mi nemamo mandat za takvu vrstu rada, mehanizme ni nadležnost za ovu vrstu rada sa oštećenima u postupku", ukazala je ona. 
  • Dusan

    21.07.2023 07:40
    Marinika
    Gde ta sedne da predsedava tu nema srece, zato je i dobila sansu.
  • Perica

    20.07.2023 22:33
    Kad vidim komentare nemogu da verujem koliko je bezkičmenjaka i botova aktivno. Ovde se radi o utvrdjivanju odgovornosti sistema i pojedinaca. A to nije u interesu vladajućoj garnituri.
  • Fuj49

    20.07.2023 22:18
    Malo mozga
    Roditelje su trebali da konsultuju pre odluke o formiranju anketnog odbora. To je bilo mnogo teško osmisliti, ako nije sve ovo namerno urađeno, što ne bi bilo iznenađenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.