Tri medalje za učenice iz Srbije na Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke

Na trećoj Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke (European Girls' Olympiad in Informatics – EGOI), koja je od 15. do 21. jula održana u Lundu, članice srpskog tima osvojile su tri medalje.
Srebrnu medalju osvojila je Sofija Čebašek, dok su bronzane medalje osvojile Anja Dožić i Iva Živadinović. Članica tima bila je i Anđela Nestorović, a sve su učenice Matematičke gimnazije u Beogradu.
One su se takmičile u rešavanju osam algoritamskih zadataka.
Autori jednog od zadataka su Pavle Martinović i Mladen Puzić, članovi komisije za srednjoškolska takmičenja iz informatike u Srbiji.
 
Rukovodioci EGOI tima Republike Srbije bili su dr Marko Savić – Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Aleksa Milisavljević – Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Lozana, Švajcarska.
 
Tim je odabran nakon nekoliko etapa informatičkih takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije.
 
Na Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke učestvovalo je 189 takmičarki iz 52 zemlje.
  • MIKI

    23.07.2023 07:46
    Uspeh uma
    Da li će i svi informatičari i matematičari koji ovih dana donose medalje dobiti penzije kao što ih dobijaju sportisti? O ovoj deci nema ničega ni na jednoj naslovnoj strani. Tako je godinama jer državu vode bivši loši đaci, a oni uspeh uma ne odobravaju. Zato se uspešni mladi ljudi iseljavaju iz ove kaljuge.
  • DilkaNS

    22.07.2023 19:18
    izjednaciti
    E u toj sferi sam zaista protiv podela. U sportu DA prema bioloskom rodu, ali razdvajati zene i muskarce prema intelektu - to zaista nije u redu.
  • Milica

    22.07.2023 19:17
    Bravo
    Sve čestitke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija