Srbija nema sistem za rano upozoravanje, na njega se čeka duže od decenije

Sistem za rano upozoravanje u vanrednim situacijama znatno bi olakšao borbu sa nevremenom i drugim nepogodama.
Srbija nema sistem za rano upozoravanje, na njega se čeka duže od decenije
Foto: 021.rs
Neophodnu pomoć građani Evropske unije dobijaju pozivom na broj 112, koji je jedinstven za sve zemlje članice i omogućava kontakt sa svim spasilačkim službama. 
Nacionalni sistem 112 u Srbiji predviđen je zakonom, ali još nije zaživeo.
Vladimir Cvetković za Fakulteta bezbednosti izjavio je za RTS da bi uvođenje sistema za rano upozoravanje u vanrednim situacijama Srbiji donelo veću bezbednost, a podigao bi se i nivo efikasnosti u upravljanju takvim situacijama. 
 
"Posledice su višestruke. Od pravovremeno izdatih informacija umnogome zavise sve mere i zaštita ljudi. Ako blagovremeno ne izdate upozorenje, građani nisu u situaciji da reaguju na pravi način", ističe Cvetković.
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji sistem ranog uzbunjivanja koji se oslanja na sistem akustičnih sirena, koje bi trebalo da se aktiviraju.
 
Cvetković, međutim, kaže da je ispravnost tog sistema dovedena u pitanje, jer su mnoge sirene u kritičnim situacijama bile neispravne.
 
"MUP treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu", objašnjava Cvetković.
 
Potrebna podrška
 
Napominje da su u Srbiji ispunjeni zakonski uslovi za uvođenje sistema, ali da primena nije zaživela. U MUP-u se, međutim, izrađuje nova nacionalna strategija, kao i akcioni plan. 
 
Naglašava da je potrebna politička podrška i posvećenost svih društvenih aktera da bi se aktivirao sistem za rano upozoravanje.
 
"Potrebno je da informaciono-komunikacioni sistem objedini sisteme pojedinačnih službi i da se razviju stručno-operativne procedure za postupanje u takvim situacijama", kaže Cvetković.
 
Cvetković ističe da bi bilo dobro da u Srbiji postoji centralizovani sistem, gde bi svi nadležni organi bili u kontaktu.
 
Sagovornik RTS-a ocenjuje da je sistem reagovanja tokom nevremena u Srbiji bio na "vrlo niskom nivou", kao i da je potrebno u što kraćem roku unaprediti stručnost i opremljenost.
 
Od 1. jula, ali koje godine nije rečeno
 
Podsetimo da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u junu razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kojoj je zahvalio na donaciji nacionalnog sistema 112, čija implementacija, kako je tada najavljeno, počinje 1. jula.
 
"To će policiji, vatrogascima-spasiocima i hitnim medicinskim službama omogućiti efikasnije reagovanje u hitnim i vanrednim situacijama", naglasio je Gašić.
 
No, nije poznato da li je uopšte počela implementacija i kada bi sistem mogao da zaživi.
  • /

    23.07.2023 14:32
    /
    bunili ste se kada su hteli nedavno da ih isprobaju.
    mada ih ja toga dana nesto nisam cuo.


    verovatno su botovi dobili zadatak da se bune kako ne bi saznali da sirene vise nisu u funkciji
  • Mićo

    23.07.2023 14:11
    @Ralle
    Imaju oni i prioritet i plan, ali ne da unapređuju državu da bi građani živeli normalno, nego da pokradu što više novaca i da unište što više infrastrukture.
  • Lepa Kata

    23.07.2023 13:45
    Ako mogu pred svake izbore celoj Srbiji da šalju SMS poruke da glasano za njih, mogu da šalju i upozorenja za loše vreme i slično. Barem u nečemu da se pokažu korisni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.