Svaki sedmi dinar u javnim nabavkama potrošen mimo predviđene procedure

Državna revizorska institucija (DRI) je u reviziji javnih nabavki otkrila da je svaki sedmi dinar javnih sredstava potrošen, a da procedura javnih nabavki nije sprovedena.
Svaki sedmi dinar u javnim nabavkama potrošen mimo predviđene procedure
Foto: Pixabay
Na to je upozorio predsednik DRI Duško Pejović.
"Upravo u oblasti javnih nabavki ima najviše nepravilnosti i tu DRI daje najviše preporuka i prijava", rekao je Pejović za RTS.
Kao neke od najčešćih nepravilnosti u revizijama finansijskih izveštaja, Pejović je naveo nepravilno, nepotpuno ili pogrešno iskazivanje stavki - imovine, potraživanja, obaveza, kao i nepravilno ili nepotpuno izvršen popis imovine.
 
U revizijama pravilnosti poslovanja, najčešće greške odnose se na postupke i procedure javnih nabavki - od planiranja do izvršenja. To se odnosi na obračun i isplate plata, prekovremeni rad, postupak zapošljavanja, dodelu javnih sredstava bez konkursa i jasnih kriterijuma.
 
Pejović je objasnio da DRI shodno otkrivenim nepravilnostima daje preporuke, a zakonodavac obavezuje korisnika javnih sredstava da otkloni svaku otkrivenu nepravilnost. Ukoliko ne budu otklonjene ili delimično otklonjene nepravilnosti, DRI sprovodi revizije odazivnih izveštaja.
 
DRI je do sada pokrenula deset zahteva za smenu odgovornih lica, u slučajevima gde je utvrđeno da nije otklonjena nepravilnost u reviziji odazivnog izveštaja, jer zakonodavac obavezuje generalnog državnog revizora da pokrene inicijativu za smenu lica za koga utvrdi da je odgovorno, a da je to materijalno značajno pitanje.
 
Današnji dan se obeležava kao Dan DRI, jer je 26. jula 1844, Zakonom o ustrojstvu osnovana Glavna kontrola - preteča današnje DRI. 
  • Goran Mitrović

    26.07.2023 16:15
    Prevod
    Drugim rečima, svaki sedmi dinar ukraden. Ostalih 6 jednim delom. Niko živ ne zna tačno kojim delom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.