Srbija usvojila izmene i dopune Zakona o strancima: Šta to tačno znači

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima.
Srbija usvojila izmene i dopune Zakona o strancima: Šta to tačno znači
Foto: 021.rs
Time se omogućava da strani državljani u jedinstvenom postupku ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i na rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.
Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola. Oni će, dakle, umesto dve dozvole, dobijati jednu - za boravak i rad.
Inače, Srbija je za prvih šest meseci 2023. godine odobrila strancima 24.785 radnih dozvola, što je za 1.000 više nego u celoj 2021. godini, pokazuju podaci Nacionalne službe za zaspošljavanje.
 
Prošle godine Srbija je izdala strancima 35.168 dozvola za rad. U martu ove godine bilo je odobreno 11.717 radnih dozvola, dok je u junu taj broj dostigao skoro 25.000, a od ukupnog broja izadatih radnih dozvola, svaka peta je za žene.
 
Najviše stranih radnika u Srbiju dolazi iz Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Belorusije, Ukrajine i Nepala, dok su na listi "top 10" i radnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.
 
Kada se posmatra stepen stručne spreme, najviše je randika sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, ali ima i dosta niskokvalifikovanih radnika.
 
Zarade se kreću u ciframa koje su nešto više od minimalca, pa do 60.000, najviše 70.000 dinara.
  • Xx

    27.07.2023 16:37
    @ Srbin
    Pišete na vreme. Ima li ko da pročita?
  • Saruman

    27.07.2023 07:30
    Navalite Nesvrstani
    Prema usvojenom, srpski pasoš se dobija nakon godinu dana boravka u Srbiji. Samo vam treba fiktivno zapošljenje i diploma srednje škole i voila, državljanin ste Srbije i možete u EU bez viza.
  • M

    26.07.2023 22:05
    Znaci
    100.000 radnih dozvola za poslednje 3 godine. I bar jos toliko njih radi na crno sa turistickim vizama. A nas ima 6.700.000, od toga 3.000.000 radno sposobnog, tako da su nam ~7% radnika stranci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.