Sedmoro sportista obezbedilo mesto na Olimpijskim igarama u Parizu sledeće godine

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je godinu dana, a mesto u olimpijskom timu Srbije do sada je obezbedilo sedmoro sportista.
To su atletičarke Ivana Vuleta i Milica Gardašević, strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, bokseri Natalia Šadrina i Vakid Abasov i plivač Andrej Barna.
"Godinu dana je malo vremena, začas prođe, a moja poruka sportistima je ona koju sam poslao prvog dana i naši sportisti su je 100 odsto poštovali - daj najviše što možeš tog dana i mirno spavaj", izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.
Prvu kvotu za za Olimpijske igre obezbedila je Arunović, osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kairu prošle godine.
 
"U Parizu će biti moje četvrte Olimpijske igre, posle Londona, Rija i Tokija, i nadam se da ću ovog puta doći kući sa medaljom. Vidimo se za godinu dana u Parizu", poručila je Arunović.
 
Mikec je izborio drugu kvotu za naš tim osvojivši zlatnu medalju na prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem u martu u Talinu.
 
"Danas obeležavamo godinu dana do Pariza i to će mi biti pete Igre u nizu, a kvalifikovao sam se tako što sam prvi put postao šampion Evrope. Sve misli su uprte ka Francuskoj i nadam se da će Tim Srbija biti što brojniji", kazao je Mikec.
 
Naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta normu je ispunila pre desetak dana, kada je na mitingu Dijamantske lige u Monte Karlu preskočila 6,86 metara.
 
"Peti put ću nastupiti na Olimpijskim igrama i kao aktuelna svetska i evropska prvakinja i prva na svetskoj rang listi, posle bronze u Riju 2016. godine želim da karijeru završim sa zlatom oko vrata u Parizu. Budite uz ceo tim i bodrite nas do novih medalja", rekla je Vuleta.
 
U istoj disciplini, skoku udalj, Srbija će imati još jednu predstavnicu u Parizu, jer je na Balkanijadi u Kraljevu Milica Gardašević skočila 6,91 metara i tako izborila olimpijsku vizu. Njen skok je ove godine treći u Evropi, a osmi najbolji u svetu.
 
"Olimpijske igre u Parizu su 33. po redu, ali su meni prve i veoma posebne. Nadam se da ćete pratiti i podržavati naše sportiste", kazala je Gardašević.
 
Bokseri Natalia Šadrina i Vakid Abasov osvojili su kvote za Olimpijske igre na nedavno održanim Evropskim igrama u Poljskoj, gde su osvojili srebrne medalje.
 
"Zadovoljan sam što sam se kvalifikovao za Olimpijske igre i uz dobar rad i božju pomoć potrudiću se da osvojim zlatnu medalju u Parizu. Mnogo sam srećan što ću predstavljati Srbiju i neću biti jedini bokser, jer verujem da ćemo obezbediti još nekoliko viza za Pariz", rekao je Abasov.
 
Šadrina je istakla da joj je velika čast što će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama.
 
"Mnogo sam srećna što mi se ukazala ta prilika, za to sam se spremala godinama. Nisam još u potpunosti ni svesna šta sam uspela da postignem", navela je Šadrija.
 
Barna je u kvalifikacijama Svetskog prvenstva u Fukuoki isplivao normu za Olimpijske igre, jer je trku na 100 metara slobodno isplivao u vremenu 48,20.
 
Olimpijske igre u Parizu biće održane na tačno 100 godina od kada je glavni grad Francuske prvi put bio domaćin najveće svetske sportske smotre.
 
Igre u Parizu 1924. trajale su od 4. maja do 27. jula, a spostisti su se nadmetali u 17 sportova i 126 disciplina. Naredne godine to će biti u 32 sporta i 329 disciplina.
 
U Parizu 1924. učestvovalo je 3.089 sportista, od čega samo 135 žena, a naredne godine očekuje se da će se takmičiti oko 10.500 sportista, sa jednakim brojem žena i muškaraca.
 
Pre 100 godina u Parizu su bila zastupljena 44 nacionalna olimpijska komiteta, a u julu 2024. biće ih više od 200.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija