Državljani Rusije koji žive u Srbiji sve češće na meti bezbednosnih organa, za to krive - Vulina

Ruski državljani koji žive u Srbiji sve češće su na meti bezbednosnih organa.
Državljani Rusije koji žive u Srbiji sve češće na meti bezbednosnih organa, za to krive - Vulina
Foto: 021.rs
Bez obrazloženja, uz tvrdnju da predstvaljaju bezbednosnu opasnost po Srbiju, njima se uskraćuje pravo boravka i ulaska u zemlju. Iza svega, smatraju, stoji Aleksandar Vulin, a razlog za progon je, veruju, njihova kritika režima Vladimira Putina i rata u Ukrajini, prenosi N1.
Po Srbiju je bezbednosno opasan. Tako bar tvrdi MUP u svom obrazloženju zbog čega Vladimiru Volohovskom, koji u Srbiji živi već više od godinu dana, ukida pravo boravka.
"Dobio sam rešenje u kom se navodi da su sva dokumenta u redu, ali da se nalazim na spisku ljudi koji predstvaljaju opasnost po državnu bezbednost. Uz taj dokument nisam dobio naredbu da napustim zemlju. Imam rok od 15 dana da podnesem žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, što ću i učiniti. U slučaju da mi žalba bude odbijena, onda ću verovatno morati da napustim zemlju", kaže za N1 Vladimir Volohovski.
 
Zbog čega se našao na listi nepozeljnih i bezbednosno rizičnih, ni sam ne zna.
 
"Nije nam jasno šta smemo da radimo, a šta ne smemo – da li smemo da nosimo zastavu na ulici, da li smemo nešto da komenatrišemo na Fejsbuku. Nije nam jasno šta nam se stavlja na teret kao pretnja državnoj bezbednosti", dodaje Vladimir.
 
Slična sudbina zadesila je i Petra Nikitina. On u Srbiji živi godinama, ima porodicu, kao i trajno boravište, ali je nedvano na aerodormu držan satima jer mu BIA nije dozvoljavala ulazak u zemlju. Smatra da je razlog to što Rusko demorkatsko društvo, čiji su obojica članovi, kritikuje Putinovu agresiju na Ukrajinu.
 
"Ruski režim je izuetno represivan, opasan po život građana. Ja sam jako zabrinut za Srbiju da ide u tom pravcu. To je opasno po svakog čoveka u Srbiji, ako se Srbija bude pretvorila u manju verziju Putinove Rusije. To me veoma brine. Ovo je zemlju koju volim i ne želim joj takvu budućnost", kaže Nikitin.
 
Neizvesna budućnost ruskih građana koji ne podržavaju rat u Ukrajini, neizvesna je otkako je na čelo službi bezbednosti došao Aleksandr Vulin, smatra Nikitin.
 
Podsetimo, zbog podrške Putinu i proruskog stava, Vulin se odnedavno nalazi pod američkim sankcijama.
"Veoma je teško protumačiti ove dve epizode kao bilo šta drugo nego kao vid politike odmazde Vulina zbog stavljanja pod američke sankcije. To je na neki način bio način da Beograd kaže, evo možemo i mi vama da uzvratimo, tako što ćemo udariti na ruske liberalne antiratne aktiviste, koji su vama na Zapadu toliko prirasli za srce", rekao je Vuk Vuksanović.
 
Tekst u celosti čitajte na N1 ili pogledajte prilog.
  • Opozicija

    27.07.2023 12:07
    @Antivirus
    Naravno da sam ironičan!
    Mislio sam da je "Ne davimo Moskvu" dovoljan putokaz da se post ne interpretira bukvalno!
  • Antivirus

    27.07.2023 08:52
    Opozicija
    @opozicija

    Ako ste ironični, onda je u redu. Ako ste ozbiljni, onda ste tipičan produkt ove nedođije i lude sredine.
  • xqt

    27.07.2023 07:45
    Nevinašce
    Državljani Rusije koji žive u Srbiji sve češće na meti bezbednosnih organa, za to krive - Vulina

    vulin sa slike pita: Ko? Ja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija