Penzioneri u otvorenom pismu Brnabić i Vučiću: Najstariji su na ivici opstanka

Jedini parametar kojem penzioneri veruju jesu novčanik i frižider.
Penzioneri u otvorenom pismu Brnabić i Vučiću: Najstariji su na ivici opstanka
Foto: Pixabay
To su poručila danas sindikalna udruženja penzionera u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić. 
Kako su istakli, novčanik i frižider ne samo da negiraju tvrdnje vlasti kako nikada nismo živeli bolje, već svedoče da je život većine najstarijih građana Srbije sve teži.
U zajedničkom saopštenju Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije "Nezavisnost" podsećaju šefa države i premijerku da su proživeli mnogo teških godina i dodatno podneli veliku žrtvu pomogavši državi da stabilizuje budžet 2014-2018. godine, a da je poslednje dve godine očito dramatično osiromašenje penzionerske populacije.
 
"To je posledica stalnih poskupljenja prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, zbog čega se čak oko million najstarijih našlo na rubu fizičkog opstanka", upozoravaju sindikati penzionera.
 
U dopisu, upućenom predsedniku države i predsednici Vlade Srbije, penzionerska udruženja naglašavaju da penzije do kraja 2025. godine ne bi smele biti niže od 50 odsto prosečne zarade u Srbiji do kraja te godine, što bi podrazumevalo nešto veći rast penzija od projektovanog.
 
Ona traže i dogovor o načinu i rokovima vraćanja 840 miliona evra, koliko je ukupno država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta.
Takođe, u svakoj opštini su potrebni gerontolozi i socijalni radnici koji će da znaju kako žive stari. To ne mogu biti centri za socijalni rad, jer se oni bave mnogim drugim problemima.
 
"Potrebna je institucija na svakoj opštini, posebno u unutrašnjosti i selima, koja će da ima na popisu svakog građanina Srbije kada napuni 65 godina života i ispuni zakonski uslov za odlazak u penziju. Institucija koja će da se brine o svakom od nas", navode u zajedničkom saopštenju sindikati penzionera.
 
"Ako mogu da nas nađu kad treba da nam šalju pisma zahvalnosti, glasačke listiće, mogu nas naći da vide da li smo živi, relativno zdravi i šta nam treba", poručuju penzioneri šefu države i premijerki, zahtevajući hitan sastanak. 
  • Преживео

    03.08.2023 12:54
    Једва жив
    Ах кад ће бре тај десети у месецу ,ја сам шворц од петнаестог јер ми је дотле трајала пензија ????
  • Др мр

    02.08.2023 21:46
    Просек
    Премало и превише дају неки просек од кога 500000 пензионера не могу да опстану
  • Празна џеп

    02.08.2023 12:57
    Дно дна
    И то мало што нам дају отму кроз рачуне у супротном шаљу извршитеље , и нема за лекове и храну

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.