Broj 112 za vanredne situacije najavljen od 1. jula, a od toga ništa: Imamo radnu grupu i strategiju

Sistem za rano upozoravanje u vanrednim situacijama, koji bi olakšao borbu sa nevremenom, ali i drugim oblicima opasnosti u Srbiji i dalje ne funkcioniše.
Broj 112 za vanredne situacije najavljen od 1. jula, a od toga ništa: Imamo radnu grupu i strategiju
Foto: Pixabay
Ovakav sistem, iako već godinama predviđen zakonom i strategijama, još predstavlja samo mrtvo slovo na papiru.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u junu ove godine izjavio je da će implementacija Nacionalnog sistema 112 u Srbiji početi 1. jula, što će policiji, vatrogascima-spasiocima i hitnim medicinskim službama omogućiti efikasnije reagovanje u hitnim i vanrednim situacijama. Međutim, čini se da ćemo i 1. avgust dočekati bez ove usluge. 
Nacionalni sistem 112 deo je Službe 112 koja je već definisana Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iz 2018. godine. Njen zadatak je rano upozoravanje, obaveštavanje i uzbunjivanje građana i nadležnih organa, ali nikada nije zaživela. 
 
Koliko ćemo još čekati na uvođenje ovog sistema? 
 
Prednosti uvođenja sistema za rano upozoravanje brojne 
 
Profesor na Fakultetu za bezbednost Vladimir M. Cvetković za Euronews Srbija kaže da se naši građani u slučaju opasnosti trenutno obaveštavaju preko saopštenja, medija, društvenih mreža, a u slučaju vremenskih neprilika, kako tvrdi, RHMZ izdaje blagovremena upozorenja. 
 
Ipak, dodaje kako bi uvođenje sistema ranog upozoravanja bilo mnogo efikasnije, zbog toga što bi uvezao sve subjekte i snage koje su zadužene za identifikaciju opasnosti u Srbiji.
 
"Oni te informacije kroz jedinstven informaciono-komunikacioni sistem dostavljaju MUP-u, odnosno Sektoru za vanredne situacije, koji u što kraćem vremenskom periodu preko elektronskih sredstava i preko SMS poruka obaveštava građane", objašnjava Cvetković. 
 
Trenutno, svaka od hitnih službi ima svoj broj i dispečerski centar (192 - policija, 193 - vatrogasci, 194 - hitna pomoć), te se u Srbiji još uvek ne koristi jedinstven broj koji bi građani mogli da pozovu u hitnim slučajevima.
 
Kada će ovaj sistem zaživeti u Srbiji? 
 
Govoreći o staroj Nacionalnoj strategiji o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama iz 2011. godine, Cvetković kaže da je njome bio predviđen broj 112 ali da Akcioni plan za realizaciju nikada nije usvojen, zbog čega 12 godina kasnije broj još ne postoji.  
 
Ipak, moglo bi da dođe do određenih promena, pošto Cvetković navodi da je u proteklih sedam meseci MUP formirao radnu grupu i na čelu sa Sektorom za vanredne situacije izrađena je nova Nacionalna strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim sitaucijama.
 
"Doneta je i radna verzija Akcionog plana u kojoj su identifikovani svi koraci koje je potrebno načiniti kako bi taj sistem zaživeo u praksi", dodaje Cvetković.
 
Sistem ranog upozoravanja nije u upotrebi više od decenije, iako je predviđen zakonom i strategijama, a Cvetković kaže da je do ove situacije došlo zbog problema sa finansijskim sredstvima, kao i i integracijom informaciono komunikacionog sistema, pošto je za to neophodno obezbediti i ozbiljna tehnička sredstva. 
Na pitanje da li govorimo o periodu od mesec ili godinu dana kada je u pitanju uvođenje sistema, Cvetković odgovara da "sve zavisi, relativno je, ali da se to može uraditi u periodu od nekih godinu dana".  
 
"Iskren da budem, analize pokazuju da je potrebno opredeliti ozbiljna finansijska sredstva, a što se tiče političke podrške i posvećenosti, mi je imamo, sada je potrebno da društvo uloži ogromne napore - finansijske i tehničke, kako bi se to u što kraćem periodu vremenskom periodu uradilo", rekao je Cvetković. 
 
Što se tiče rizika kojima smo izloženi zbog toga što ovaj sistem kod nas još uvek nije u upotrebi, Cvetković je ranije skrenuo pažnju da je "rizik ogroman", imajući u vidu sve direktne, ali i indirektne posledice koje katastrofe imaju po ljude i njihovu imovinu. 
  • Kiki

    31.07.2023 11:26
    Ne bi morala da se izdvajaju neverovatno velika sredstva da izrada softvera nije poverena nekoj utaljenoj firmi koja ce uzeti gomilu para a isporuciti neko smece od programa.

    Ukratko, da nema tolike korupcije, nista ne bi bilo problem. Ali dok se svi ugrade i namire, ne ostaje para za 112.
  • Eko

    31.07.2023 10:57
    I to kad okrenes 192, kazu ti da nisu nadlezni, zovi 021192. Bas super kad ti je frka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija