Stručnjaci o predlogu da se deca neodređeno zadržavaju na psihijatriji: Zakon vrlo represivan

Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama ima brojne nejasnoće, a dve odredbe su najspornije.
Stručnjaci o predlogu da se deca neodređeno zadržavaju na psihijatriji: Zakon vrlo represivan
Foto: FoNet
Tako navode sagovornici N1, koji kažu da su u pitanju odbredbe "neograničeno vreme boravka u specijalizovanim ustanovama za lečenje dece" i "što je vrlo represivan prema deci sa mentalnim smetnjama".
Psihijatar Zoran Đurić smatra da je u Nacrtu zakona sporna tvrdnja "neograničeno vreme".
"Nije sporno da dete koje ima neke psihičke smetnje treba da se leči. I to dete treba da se leči u posebnoj organizacionoj jedinici, odnosno u ustanovi koja je specijalizovana za lečenje dece i osoba u razvoju. Pitanje te neograničenosti je nešto za šta treba da se da objašnjenje. Na današnjem stepenu razvoja nauke i psihijatrije kao dela nauke, praktično ne postoji nijedno oboljenje, nijedan poremećaj za koji se može reći da je nelečiv, da je definitivan i da se nikada neće promeniti", objasnio je psihijatar u emisiji "Novi dan".
 
Prema njegovim rečima, kada neko počini teško krivično delo, kao što se desilo u "Ribnikaru", a uzrasta je ispod 14 godina, za njegovo lečenje treba saglasnost da daju roditelji.
 
"Ali se često dešava, ne govorim o slučaju 'Ribnikara', da su roditelji pristrasni i ne mogu zbog svoje emocionalne vezanosti da sagledaju realno ono što se dogodilo. Zbog toga je verovatno opravdano praviti ovakav predlog zakona u kome se ne traži saglasnost roditelja, onda kada je u pitanju teško krivično delo ili neki psihički poremećaj", rekao je Đurić.
 
Međutim, kako je naveo, tu treba da se razdvoje neke stvari.
 
"Ako je u pitanju psihički poremećaj, neko teško krivično delo možemo da razumemo kao izraz psihopatologije. Ovde je pitanje šta je sa onom decom kod koje se ne utvrdi ovaj psihički poremećaj. Može da se dogodi da deca učine teško krivično delo, a da su nesvesna njegovog značaja i posledica. Njihov umni razvoj je nedovršen, a sa odraslim umom gledano i razumevano to je zločin. Dete može da počini ozbiljno krivično delo, a da ne razume", ističe sagovornik N1 i dodaje da je ta razilčitost u shvatanju zrelosti ovde važno pitanje.
 
Advokatica Marina Mijatović smatra da se u Nacrtu zakona kada se pročita vide "brojne nedoumice i kontradiktornosti".
 
"Ono što je upitno jeste ova odredba koja kaže - čije se trajanje ne može unapred predvideti i da su to lica sa mentalnim smetnjama. Potpuno se slažem da nisu samo lica sa mentalnim smetnjama ta koje mogu da počine krivična dela za koja je propisana kazna od najmanje deset godina. Hoću da kažem da ovaj zakon nije usklađen sa drugim zakonima - sa Krivičnim zakonom, sa Zakonom o zaštiti maloletinih počinioca krivičnih dela", obrazložila je Mijatović.
 
Ona ističe da je Ministarstvo zdravlja u svom izveštaju navelo da Nacrt zakona nije represivan.
 
"Mi ovde kada čitamo kažemo - da samo osobe sa mentalnim smetanjama mogu učiniti ovo krivično delo, a šta je sa osobama kod kojih ne postoji dijagnoza? Ovi predlozi su morali da budu mnogo detaljniji i mnogo objektivniji i da obuhvate i međunarodne standarde", ocenila je advokatica.
Đurić ističe da "nas nužda surovih događaja tera na ovakvo ponašanje, odnosno na donošenje ovakvih zakona, da bismo smanjili opasnost po okolinu".
 
"Međutim, postavlja se pitanje šta sa tom osobom kada se proces rehabilitacije završi? U tom trenutku teoretski ta osoba je sposobna da se vrati u društvo ili nije sposobna da se vrati u društvo, u svakom slučaju treba da imamo rešenje za svaku od tih situacija", navodi psihijatar.
 
Mijatović je ocenila da su ove odredbe nacrta zakona "vrlo represivne u odnosu na decu" i da ovde "nismo videli da postoji makar jedna reč o prevenciji".
 
"Dakle mi ovde vidimo samo sankciju koja je pokušana bukvalno da se ugura u Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetanjama i generalno sam stava da ovo može da šteti osobama sa mentalnim smetanjama. Može da se stvori utisak da su one podložne izvršenju krivičnih dela što je naravno potpuno pogrešno", zaključila je advokatica.
  • MN

    31.07.2023 23:08
    "Na današnjem stepenu razvoja nauke i psihijatrije kao dela nauke, praktično ne postoji nijedno oboljenje, nijedan poremećaj za koji se može reći da je nelečiv, da je definitivan i da se nikada neće promeniti."
    Evo vam jedan primer doktore paranoidna psihoza je neleciva, progresivna bolest, uzrokuje nepovratno mentalno i fizicko propadanje obolelih. Lekovi vrlo malo ili uopste ne pomazu.
  • @Nina

    31.07.2023 16:27
    Sta su nedefinisani zakoni?
  • Nina

    31.07.2023 15:33
    O ovom zkonu treba da se vodi debata ali samo strucnih lica ...a nama treba da se ukazu sve prednosti i mane ovog zakona da bi tacno shvatili sve nedoumice i nedefinisanosti zakona i reagovali...
    A kad naš mentalitet usvoji ( nadam se ne za 500god ) da su psihicke bolesti kao i sve druge bolesti
    i da tu nema mesta sramoti mozda ce i nasi komentari biti drugaciji.
    A da se kod nas provlace nedefinisani zakoni ,i to je poznato...
    A drzava,to smo mi- narod a ne vlast...Vlast su predstavnici nas samih..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija