Novi ugovor za lobiranje u SAD: Srbija plaća američkim lobistima više od milion i 300.000 dolara

Svega devet dana od potpisivanja ugovora sa lobističkom kućom "KARV komunikejšns", srpski ambasador Marko Đurić potpisao je ugovor sa još jednim lobistom - firmom "BGR Gaverment Afers".
Novi ugovor za lobiranje u SAD: Srbija plaća američkim lobistima više od milion i 300.000 dolara
Foto: 021.rs
Kako se navodi u ugovoru, Srbija će ovu firmu platiti najmanje 600.000 dolara za godinu dana, ne računajući dodatne troškove, piše nova.rs.
Marko Đurić je i ovog lobistu iz Vašingtona angažovao u ime Vlade Srbije. Kako se navodi u dokumentaciji u koju je nova.rs imala uvid, firma BGR će raditi sa predstavnikom srpske ambasade i omogućiti usluge PR i kontakte sa Vladom, tako što će obezbediti komunikaciju sa relevantnim zvaničnicima, onima koji donose odluke i medijima u Americi.
"Priroda i način izvršenja ugovora će uključivati i strateško vođenje i savetovanje i odnosne s javnošću u SAD. Ovo može uključivati relevantan kontakt sa službenicima američke vlade, nevladinim organizacijama i medijima u SAD. Pored toga, može uključiti širenje informativnog materijala", piše u ugovoru.
 
U ime BGR ugovor je potpisao Robert Vud, predsednik i glavni izvršni direktor, a u ime Ambasade Marko Đurić.
 
Navedeno je da će BGR za usluge biti plaćen 50.000 dolara mesečno, odnosno 600.000 dolara godišnje, počev od 20. jula 2023. Klijent, odnosno srpska ambasada, se slaže da se ova naknada plaća unapred, u tromesečnim ratama.
 
U ugovoru piše da će toj lobističkoj firmi biti plaćani i dodatni troškovi, poput prevoza i obroka.
 
"Nova" je pre pet dana objavila prvi ugovor koji je u SAD sa predstavnikom lobističke kuće "KARV komunikejšn" potpisao takođe Marko Đurić i to 11. jula. KARV će za godinu dana biti plaćen najmanje 720.000 dolara, ne računajući dodatne troškove.
 
Priroda poslova je veoma slična. Zadatak KARV-a je da promoviše i objašnjava "različite politike Vlade Srbije i inicijative kroz kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sedištem u SAD".
 
Na čelu ove lobističke firme je Endru Frenk, koji je devedesetih bio politički postavljen u Klintonovoj administraciji.
  • Analitićni guru

    01.08.2023 10:58
    Hehe
    Tako se radi u korist Srbije , ali treba mozak da bi se shvatilo
  • Aleksej

    01.08.2023 07:14
    E pa...
    Ja bih bio jos gori... 3:)
  • Ana

    01.08.2023 01:52
    Sorabija
    Mi smo najcrnja moguca kolonija.
    Cak i kicenje vise ne pomaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija