Srbija se ponovo jedina nije usaglasila sa novim odlukama EU - o Ukrajini, Siriji i terorizmu

Srbija je opet jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim spoljnopolitičkim odlukama Saveta EU donetim zbog Ukrajine, Sirije i borbe protiv terorizma.
Srbija se ponovo jedina nije usaglasila sa novim odlukama EU - o Ukrajini, Siriji i terorizmu
Foto: Pixabay

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 20. jula usvojio odluku (CFSP) 2023/1501 o restriktivnim merama zbog podrivanja teritorijalnog inegriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Savet EU je 20. jula usvojio i odluku (CFSP) 2023/1503 o restriktivnim merama zbog situacije u Siriji, kao i odluku CFSP 2023/1514 o usklađivanju liste osoba, grupa i entiteta na koje se odnose specifiče mere vezano za borbu protiv terorizma.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH. One će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s ovom odlukom, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se.
 
Srbija se jedina od kandidata za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu nije uskladila ni sa spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU donetom 10. jula zbog situacije u Libiji (CFSP 2023/1439), kao ni sa odlukom CFSP 2023/964 od 15. maja kojom su produžene mere u borbi protiv sajber napada na EU i njene članice.
 
Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 18 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete 2022. i 2023. godine, kao ni sedam odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu iz 2022.i 2023.
 
Srbija se u aprilu nije uskladila ni sa odlukom o restriktivnim merama zbog Sirije, u februaru i martu nije se uskladila sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba, u februaru sa odlukom o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Beograd se nije uskladio ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz februara 2023 i jula 2022, februarskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Maliju.

  • Silver

    05.08.2023 15:31
    a sta se to nas tice sta je ukralina rusija terorizam amerika engleska i etc nerazumem sto se uopste i trza bilo ko za take stvari .....
  • Radojka

    04.08.2023 20:47
    A zasto
    Bi se mi usaglasavale ko ovce u toru? Gledamo po pr i put svoja posla i svoj interes! Nemojte takve zlurade i cinicne tekstove da nam podmecete!
  • Pa

    04.08.2023 20:23
    Msm, šta rraži Srbija u evropskim institucija uopšte? Ili pliva ili tone. Po ovome proces pridruživanja se već odavno utopio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.