Zaobilaženje sankcija preko Srbije: Firma za promet voćem snabdeva Rusiju delovima za rakete

Pojedine firme iz Srbije koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji i za nabavku komponenata koje se koriste u proizvodnji naoružanja i vojne opreme
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Rusija pokušava da svojoj vojnoj industriji na svaki način obezbedi komponente inostrane proizvodnje, što sada zbog sankcija predstavlja problem, pa se pribegava lukavstvu i nabavkama preko trećih zemalja, uključujući i Srbiju.
"Srpski mediji nedavno su objavili da pojedine firme koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija EU i SAD kroz nabavke robe potrebne vojnoj proizvodnji uključujući GoodForwarding d.o.o. iz Beograda. Te tvrdnje potvrđuju i komercijalno dostupni podaci o međunarodnoj trgovini u koje je Balkanska bezbednosna mreža imala uvid", piše taj portal i dodaje da se inače radi o firmi koja je registrovana u Agenciji za privredne registre za trgovinu voće i povrćem.
U tekstu se dodaje da je ta kompanija "značajan izvor snabdevanja" Rusije mikročipovima i štampanim pločama dalekoističnih i zapadnih proizvođača, neophodnih za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja i vojne opreme.
 
Dodaje se da podaci otkrivaju da je krajem prošle godine ta firma imala 42 transakcije sa kompanijama iz Kine, SAD, Tajvana, Japana, Velike Britanije, Južne Koreje, Malezije i Tajlanda čije su komponente potom eksportovane u Rusiju.
 
Portal dodaje da takve aktivnosti predstavljaju potencijalno kršenje niza međunarodnih sankcija i sporazuma i da je poslovanje takve prirode suprotno i sa zvaničnom politikom Srbije.
 
"Iako Beograd nije uveo restriktivne mere prema Rusiji, Vlada Srbije poručila je da neće dozvoliti da bude platforma za zaobilaženje međunarodnih sankcija", piše u tekstu.
  • Dule

    06.08.2023 17:53
    @Лиманац
    Poenta ilegalne trgovine je da te ne uhvate, što ovde nije slučaj. Džabe pravdaš antiruskom histerijom, imamo izuzetno nesposobne rusofile koji se pretvaraju da su preduzetnici i nižerazredni ratni profiteri.
  • Limanac

    06.08.2023 17:17
    Ukrajini se naoružanje, takođe, dostavlja preko brodova sa tobože prehrambenim proizvodima.
  • dule

    06.08.2023 15:32
    Ne razumem, kako to mi tacno fizicki prevozimo te komponente u Rusiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija