"Probni balon": Prvo Grujičić najavi rigorozno skraćivanje bolovanja, onda Vučić to "ublaži"

Najava ministarke zdravlja Danice Grujičić da će bolovanje koje otvori lekar sa dosadašnja dva meseca biti skraćeno na 15 dana, a potom se ide pred komisiju, izazvala je oštru osudu javnosti.
"Probni balon": Prvo Grujičić najavi rigorozno skraćivanje bolovanja, onda Vučić to "ublaži"
Foto: Pixabay
Kritike su išle ka tome da će najavljene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju ići na štetu pacijenata i lekara, a u korist poslodavaca i stranih investitora. A potom se, kako piše Danas, u vidu spasioca pojavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da će bolovanje ipak moći da se otvori na 30, a ne 15 dana.
Da je to odluka predsednika Srbije, potvrdila je i ministarka Grujičić, čime je Vučić ponovo izašao iz svojih ustavnih ovlašćenja i u javnosti se predstavio kao neko ko poštuje volju građana. 
Da li su izmene zakona zaista bile planirane, ili samo opipavanje pulsa naroda, tek, bolovanja su ipak skraćena, ali ne drastično kako je ministarka zdravlja najavljivala.
 
Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ocenjuje za Danas da ministarka Grujičić u prvoj godini svog mandata nije uradila doslovno ništa da bi popravila stanje u našem zdravstvu, a da će u narednom periodu učiniti još manje.
 
"Ne verujem da je ova budalaština sa skraćivanjem bolovanja na maksimalnih 15 dana bila deo nekog šireg dogovora sa ministarkinim šefom, već da je to pre bila nekakva njena inicijativa sa ko zna kojim motivima. Vučić je to samo iskoristio da se još jednom pojavi kao lažni spasilac i da nas sve 'sačuva' od zle ministarke koja bi da nam ukida bolovanje. To je njegov način vladanja u kojem mu je doktorka Grujičić, pretpostavljam nenamerno, nabacila 'loptu'. Jer on je ovim ponizio i nju i pred čitavom javnošću pokazao da je ona niko i ništa u toj Vladi, kao i ostali njeni članovi", kaže Rakić za Danas.
 
Prema njenim rečima, ovo je još jedan dokaz da se ona ništa ne pita u ministarstvu na čijem je formalno čelu, jer o svemu, zapravo, odlučuje Vučić.
 
Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", smatra da su najavljene izmene stvarno planirane, ali da je Vučića uplašila reakcija javnosti, "pogotovo građana koji su listom osuđivali predlog o skraćivanju bolovanja".
 
"Oni koji možda zloupotrebljavaju bolovanje su najsiromašniji koji rade za minimalnu zaradu i koji nekad koriste bolovanje da bi nekim dodatnim poslom malo povećali kućni budžet, a oni su uglavnom Vučićevo biračko telo. Mada se ne može isključiti ni taj probni balon gde 'zla' ministarka zdravlja Danica Grujičić smanjuje bolovanje bez komisije na 15 dana, a onda 'dobri' predsednik Vučić to poveća na mesec dana, i kao i uvek reši problem i smiri javnost, a sa druge strane opet bolovanje bez komisije smanje sa dva meseca na mesec dana i jednim udarcem ubiju dve muve", zaključuje Veselinović.
Đurica Stankov, predsednik Saveza udruženja pacijenata Srbije, koji je oštro kritikovao skraćivanje bolovanja navodeći za Danas da bi takva odluka pogodila prvenstveno hronične bolesnike i samohrane roditelje, ističe da je potrebno da govorimo jezikom stvarnosti, i da je zdravstveni sistem Srbije pun problema.
 
"Nama se bolesne žene vraćaju na posao jer nemaju od čega da izdržavaju porodicu. Preventiva, odnosno preventivni pregledi i briga o zdravlju su tamni vilajet. Osim kampanja koje upućuju da se to redovno radi, nemanja osoblja, ustanove su pune pokvarenih aparata, pacijenti se upućujui na privatni sektor… Ne postoji mogućnosti da sistemski budeš tretiran nego dmoraš sam da se snalaziš tražiš veze i vezice... Sve smo bolesnija nacija, a lečenje, iako imamo stručnjake, postaje zaista naporno, osim telesno i psihički, organizaciono, često iscrpljujuće", poručuje Stankov.
  • Lola

    10.08.2023 12:49
    Jel to znači da će od one njene najave zabrane pušenja u zatvorenom prostoru AV dozvoliti da može pola cigarete?
  • Mina

    10.08.2023 12:35
    Izvrstan doktor
    ...loš policajac. Ni to sa dve nedelje nije ona sama, i to su joj rekli da kaže.
  • Seka

    10.08.2023 12:13
    @Mutti
    Možemo,možemo.
    Smeniti ovog dobrotvora i njegove jatake.
    Ubrzo će prilika pa se pokaži na delu.
    Svi prigovarate, a izbori pokažu drugačije.
    A o bolovanju ni Danica ni Vučić nisu merodavni da odlučuju.Sindikati su nam prodane duse,a narod glup.
    Žao mi je nas na onoj drugoj strani,što vas sve trpimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija