Vojska Srbije nabavlja oružje i opremu u vrednosti od 9,7 milijardi, deo će se izvoziti

Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovore sa preduzećima domaće namenske industrije vredne 9,7 milijardi dinara.
Vojska Srbije nabavlja oružje i opremu u vrednosti od 9,7 milijardi, deo će se izvoziti
Foto: 021.rs

Ugovorima je predviđena nabavka novog naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije, kao i plasman na strana tržišta, piše RTS.

"Od oko 80 miliona evra, što je vrednost potpisanih ugovora, dve trećine novca je predviđeno za nabavku novih složenih borbenih sistema i municije za Vojsku Srbije, dok je ostatak određen za izvoz", ističu u Ministarstvu odbrane.

Iako ne navode šta će se konkretno od naoružanja nabaviti, u preduzeću "Jugoimport SDPR" kažu da se druga kategorija ugovora koju su potpisali odnose na modernizaciju sredstava koja su već u upotrebi.
 
"Radi se o tome da se sredstva koja postoje u vojsci modernizuju i to je drugi način na koji se podiže sposobnost VS, osim nabavke novih sredstava", kaže Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora preduzeća "Jugoimport–SDPR".
 
Prema njegovim rečima, treća kategorija ugovora odnosi se na izvoz.
 
Domaća namenska industrija je daleko ispred svih u regionu, kažu upućeni, a o tome svedoči izvoz u azijske i afričke zemlje, kao i u zemlje Evropske unije. Kipru je, podsećaju stručnjaci, isporučena znatna količina haubica "Nora". 
 
"Za Srbiju je kao vojno neutralnu zemlju od ključnog značaja da ima svoju namensku industriju i da ima savremene i složene borbene sisteme. Iskustva rata u Ukrajini pokazala su da preko 90 odsto vojnih gubitaka uzrokuje artiljerija i zbog toga je važno imati moderne i savremene artiljerijske samohodne sisteme", kaže Vladimir Barović, stručnjak za naoružanje.
 
Vojska, navodi, ima svoje procedure i pravila koja moraju da se poštuju kada se ispituje određeno borbeno sredstvo i kada treba da se uvede u naoružanje.
 
"Međutim, treba na neki način videti šta je najvažnije i šta su prioriteti prilikom odabira tih sredstava koja treba da se uvedu u naoružanje", rekao je Barović.
Nedavno je na vežbi na Pasuljanskim livadama, kada je prikazano novouvedeno naoružanje i vojna oprema, najavljeno dodatno ulaganje, naročito u proizvodnju domaćih bespilotnih letelica. 
 
"Ovo je velika podrška odbrambenoj industriji Srbije, namenskoj industriji za radna mesta", kaže Miloš Vučević, ministar odbrane
 
Prema njegovim rečima, to je velika podrška za Priboj, za fabrike "Zastava oružje“ i  "Zastava TERVO" iz Kragujevca, za "Prvu petoletku" u Trsteniku, za "Jumko" u Vranju, "Teleoptik-Žiroskopi" iz Zemuna, "Jugoimport-SDPR", ali i "Slobodu" iz Čačak i "Krušik" iz Valjeva.
  • A3

    13.08.2023 07:40
    Igranka bez prestanka
    Pare stižu, pa će odmah da krene muljačina.
  • Дуле

    12.08.2023 23:37
    Да ли ико разуме шта значи да МО финансира извоз наоружања.КОМЕ?Зар не извозе фирме а плаћају купци?Опет ће бити -пао ероплан са школским минама!
  • Dejan

    12.08.2023 22:44
    V
    Sve je to moja roba ! Ilovaca, ni ja je ne volim ali takav je posao ! Prepakivanje secera i ostalog, balkansa economija, kao na zapadu niko to ne zna i ne vidi a vi nam ovde nabacujete temu za glabanje u narodu... hocete da zivote bolje,na osnovu cega ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija