Tadić i Pajtić se raspravljali: Ko je koga rušio u Vojvodini

Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ušao je u polemiku na društvenim mrežama sa bivšim predsednikom Pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, koji sada javno nastupa u svojstvu pravnika.
"Da li biste se, da ste izabrani za predsednika Srbije i ostali u DS, zalagali za nepoverenje pokrajinskoj Vladi", glasilo je jedno od pitanja ispod objave na mreži X (bivši Tviter) u kojoj Tadićev pristalica navodi da je on bio najbolji predsednik Srbije i Demokratske stranke. Pitanje se odnosi na izbore 2012, prenosi portal "Danas".
Boris Tadić: Da. Nakon saznanja posle 2012. tražio bih nove izbore. Jel sada jasnije?
 
Bojan Pajtić: Borise, ti ponavljaš naprednjački narativ da vlast DS u pokrajini nije bila poštena???
 
Boris Tadić: Da li stvarno misliš da je trenutak za otvaranje ovakvih tema? Što se mene lično tiče nije problem, ali onda prihvati odgovornost za otvaranje tema na kojima se opozicija deli u trenutku kada je njena konsolidacija od ključnog značaja za budućnost našeg društva.
 
Boris Tadić: Niste razumeli. Samo poštena vlast je mogla da bude bastion opozicije i da ojača DS. A inače, NDS nije rušila tu vladu (pogotovo ne u saradnji sa SNS), samo je nije podržala. I kao što vidite, ta vlada nije donela ništa, osim još jačeg SNS-a i još slabije DS.
 
Boris Tadić: I ako su tada i postojale dileme u javnosti i ako je to delovalo kontradiktorno, danas više ne može biti predmet rasprave, jer vreme je sve pokazalo. Uostalom, otvaranjem ovakvih tema se samo dodatno unose razdori u opoziciju, što opet samo SNS-u koristi.
 
Bojan Pajtić: Po toj logici je SNS u ostalim delovima Srbije trebao odavno pasti, jer je DS od 2012 bila u opoziciji. Po toj logici samo pobeda nad SNS na nacionalnom nivou ima smisla, na nižim se ne treba ni boriti. Vreme je samo pokazalo da poslanici NDS (ex DS) nisu želeli da sa SNS ruše DS.
 
Boris Tadić: Ne. Za razliku od vas koji ste bili za bojkot i na lokalu, prvi sam uvek bio zagovornik sistema malih pobeda i zaštite opozicione vlasti i infrastrukture na lokalu. Ovde ne govorim, dakle, o principu, već o vrlo konkretnom slučaju, motivima i pozadini. SNS je samo ojačala tada.
 
Bojan Pajtić: Na sreću, tadašnji poslanici NDS nisu videli ništa dobro u obaranju Vlade u kojoj je većinu imala DS i prepuštanju pokrajine SNS-u. No, kao što rekoh, sada mi je to potpuno nebitno. Pozdrav.
 
Boris Tadić: Videli smo koliko je to donelo sreće pokrajini i DS-u....SNS je još više ojačao u pokrajini. Kao što rekoh, postojali su razlozi iz kojih nisam to posmatrao kao opstanak vlasti DS-a, već zaštitu ličnih interesa i ojačavanje SNS-a. Vreme je pokazalo da sam, nažalost, bio u pravu.
 
Bojan Pajtić: Vratili su se u DS i nastavili da podržavaju Vladu DS-a koja bez njih ne bi imala većinu. Eto, živi i Gagić i Makarić, a postoje i internet i pres klipinzi, za dve sekunde je proverljivo. Izneh faktografske podatke, bez vrednosnih sudova. Konačno, danas mi je sve to nevažno.
 
Boris Tadić: Postojali su ogromni razlozi za takve odluke. Nisam hteo da podržavam ono što je zarad lične koristi pojedinaca uništilo DS i što bi samo još više ojačavalo vlast SNS-a i zbog čega sam i morao da napustim DS. Ali ne bih dalje o tome, jer ispred nas je sada mnogo veće zlo.
Tadić je bio i predsednik DS, koju je napustio pred izbore 2014. (lider DS tada je bio Dragan Đilas), na kojima je nastupao kao Nova demokratska stranka (NDS), dok je Bojan Pajtić vođstvo u DS preuzeo u proleće 2014. i ostao na funkciji lidera do 2016, dok DS na izborima nije izgubila većinu u Vojvodini. Pajtića je na mestu predsednika DS nasledio Dragan Šutanovac, a njega posle lošeg rezultata na izborima u Beogradu 2018. Zoran Lutovac.
  • gagi

    15.08.2023 05:07
    razvoj
    jos nista nismo culi statut vojvodine posto je skupstina odbila predlog 2019
  • Инспектор Вишекруна

    14.08.2023 17:23
    Пајтићу
    То што си био бољи од ових, не значи да си био добар. Био си мање лош!
  • Milanče

    14.08.2023 11:42
    davno
    Samo kad su otišli. Davno prošlo vreme, ne povratilo se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.