Prijave za služenje vojnog roka do kraja avgusta: Obuka "zanimljiva i dinamična", plata 46.000 din

U toku je konkurs Ministarstva odbrane za dobrovoljno služenje vojnog roka, a državljani Srbije starosti od 19 do 30 godina mogu da se prijave do kraja avgusta za septembarski rok.
Prijave za služenje vojnog roka do kraja avgusta: Obuka "zanimljiva i dinamična", plata 46.000 din
Foto: 021.rs
To je rekla potporučnica Bojana Jovandić iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane.
Ona je za Tanjug podsetila na to da je javni poziv na dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren tokom cele godine, a kandidati se na samo služenje upućuju u četiri vojna roka - 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.
"Prijave za septembarski vojni rok su omogućene do kraja avgusta, a mogu da ih podnesu svi kandidati koji tokom tekuće godine navršavaju od 19 do 30 godina života. Neophodno je da budu državljani Srbije, da imaju prebivalište u Srbiji i da ispunjavaju ostale zakonom predviđene uslove", naglasila je potporučnica Jovandić.
 
Ističe i to da kandidati svoje prijave mogu da podnesu na tri načina: odlaskom u Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu svog prebivališta ili bivši vojni odsek, zatim elektronskim putem preko sajta eUprave i na šalterima Pošte Srbije.
 
Jovandić napominje da pored osposobljavanja za rukovanjem naoružanjem i vojnom tehnikom i sticanje različitih veština kasnije korisnih za život i rad, vojnici prilikom dobrovoljnog služenja vojnog roka, tokom celog trajanja dobrovoljnog roka imaju obezbeđena mesečna primanja, koja trenutno iznose oko 46.000 dinara.
 
"Takođe, oni imaju i vojno zdravstveno osiguranje, zatim naknadu putnih troškova od mesta prebivališta na javljanje dobrovoljnog služenja, kao i povratak na kraju odsluženog vojnog roka. Takođe, imaju i smeštaj, ishranu, vojnu odeću, obuću i svakako jedan od značajnijih benefita je mogućnost zasnivanja radnog odnosa u svojstvu profesionalnog vojnika", poručila je Jovandić.
 
Potpukovnik Zoran Filipović ističe da se kandidati koji se prijave upućuju na osnovnu obuku Vojske Srbije u jedan od tri centara, a to su garnizoni Sombor, Valjevo i Leskovac.
 
On za Tanjug pojašnjava da se nakon završene osnovne obuke, a shodno specijalnosti za koju su regrutovani, kandidati upućuju u centre za obuku specijalnosti, a to su garnizoni Požarevac, Kruševac, Batajnica, Niš i Gornji Milanovac.
"Nakon završene obuke koja traje tri meseca, kandidati se upućuju u jedinice VS gde se aktivno uključuju u život i rad jedinica. Obuka je sve vreme intenzivna, zanimljiva i dinamična", poručio je potpukovnik.
 
On ukazuje na to da su brojne olakšice omogućene svima koji nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka žele da ostanu i rade u Vojsci Srbije.
 
"Najbitnija olakšica za sve kandidate koji planiraju prijem u profesionalnu vojnu službu je ta da oni mogu završiti sve neophodne procedure tokom služenja vojnog roka, poput bezbednosne i ostalih provera, i samim danom odsluženja vojnog roka već sutradan mogu stati u stroj pripadnika Vojske Srbije kao profesionalni vojnici", zaključuje Filipović.
  • Miki

    18.08.2023 14:35
    Vojni penzionet
    Sve se prima,samo da ima dve noge,dve ruke i dva oka....daj sta das..ineresovanje je vrlo slabo, samo sa juga ! Istorija se ponavlja,Zejtiling u Solunu je pravi primer ! Sve solunci sa juga ! A i da je sistem kao u MUP u,10 se prijavljuju na 1 mesto i odnos prema ljudima je pravi.U Vojsci je sve suprotno.Slabo interesovanje i plus veliki odliv ljudstva.Visoki OF samo gledaju licni interes,figniraju stvari,kao sve je idealno,a od politicara gace im se tresu !!
  • Bilja

    18.08.2023 06:53
    Samo se pitam koga tu primaju u tu vojsku jer nemogu tu svi lako da upadnu.Moja cerka od 20 godina je konkurisala u junu i odbijena je navodno jer nema dovoljno zivotnog iskustva.Mislim sta to znaci i kakvo to oni zivotno iskustvo zahtevaju nije mi jasno.Tako da je i to sigurno nesto mutno i mislim je to namesteno za odredjenu decu.

  • Rajko

    17.08.2023 12:30
    Svake godine Lažu kako uvode obavezan vojni rok , uveli bi oni al im ne da esencija Hil.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija