"Tokom sezone ilegalno će biti ubijeno od 50.000 do 80.000 prepelica"

Tokom sezone lova na prepelice, koja će trajati do 30. septembra, u Srbiji će ilegalno biti ubijeno od 50.000 do 80.000 ptica te vrste.
"Tokom sezone ilegalno će biti ubijeno od 50.000 do 80.000 prepelica"
Foto: Pixabay
To je izjavio Davor Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i naveo da je nezakonit lov krivično delo protiv životne sredine, iz grupe zločina prema divljim vrstama, za koje su propisane kako novčane, tako i zatvorske kazne.
"Nezakonit lov je lov ptica selica, pre svega prepelica, uz pomoć električnih uređaja - vabilica, koji imitiraju njihovu pesmu i mame ih u sigurnu smrt", izjavio je Marković.
On je rekao da je, za razliku od zova ptica, zvuk vabilice mehanički, ponavlja se kontinuirano, u pravilnim intervalima i nemoguće ga je pomešati sa živom pticom.
 
Govoreći o tome šta građani mogu da urade kako bi uticali na smanjenje obima krivolova, Marković je izjavio da se mogu javiti i priključiti Timu za borbu protiv krivolova.
 
"Građani mogu samostalno, nakon 23 sata, da se prošetaju i oslušnu da li se čuju vabilice", naveo je Marković.
 
"Mnogi poljoprivrednici rade noću u njivama. Dovoljno je zaustaviti se na par minuta i oslušnuti. Kada posumnjaju na vabilicu, mogu da nam se jave na brojeve telefona naših kancelarija u Beogradu i Novom Sadu ili na stranicu Tima za borbu protiv krivolova", rekao je Marković i dodao da je anonimnost zagarantovana.
 
On je izjavio da se problem krivolova sistemski može rešiti primenom zakona i proaktivnim suzbijanjem tih ilegalnih aktivnosti, jer je prevencija ključna.
 
"Policija mora da bude dobro opremljena i obučena za postupanje u slučajevima nezakonitog lova, a sudstvo mora da izriče ozbiljnije kazne. Lovočuvarska služba ne sme da bude zaposlena u lovačkim udruženjima, već mora da bude nezavisna, a lovačka udruženja moraju u skladu sa propisima da gazduju lovištima koja su im poverena. Ako lovačka udruženja imaju krivolovce u lovištu, pitanje je da li je gore da za to ne znaju ili da znaju, ali ništa ne preduzimaju", zaključio je Marković.
  • seljak

    18.08.2023 08:50
    ista je priča sa krivolovima svuda u svetu:
    .u Africi pobiše slonove radi kljova -- jadni slonovi
    . šimpanze i drugi majmuni u Africi su jestiva bića -- ubiše njihove zaštitnike bilo belci ili ne
    . gde god ima nosoroga , pobiše nosoroge zbog "lekovitosti sadržaja roga"-- mnoge tradicionalne medicine smatraju rog lekovitim
    . jadni pangolini gde god ih ima , nagrabusiše "zbog lekovitosti krljušti"
    / i ima još : u Dunavu izloviše ribu elektrošokovima
  • Hunter

    18.08.2023 08:42
    Drustvo
    Zasto drustvo ne prikaze koliko je projekata uradilo uticaj pesticida i herbicida na populaciju ptica, ili divljih glodara kojima se hrane ptice grabljivice??? Nek objave koliko je ptica izlecio i spasao ,,DVM Milan Ruzic'', zasto novinari-istrazivaci ne objave koliki je budzet ,,Drustva za zastitu ptica'' i ko ih finansira? I za koje vetroparkove su radili monitoring za koje su oni ,,ocenili'' da ne nanose stetu pticama?
  • Kid

    18.08.2023 08:27
    Na žalost, mnoga lovačka udruženja postavljaju vabilice kako bi "gosti iz Italije" i drugih zemalja došli u lov. Lovačka društva naplate lov i nisu zainteresovani za rešavanje problema. Prvo od njih poći pa do društva za zaštitu životinja i policije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.