Komplet udžbenika za mlađe đake više od 7.000, rančevi od 2.000: Koliko novca treba za osnovca?

Cena udžbeničkog kompleta za niže razrede iznosi oko 7.300 dinara, a za više, konkretno za sedmi razred, cena je negde oko 11.800 dinara, kaže za Tanjug Tamara Bačković iz Zavoda za udžbenike.
Komplet udžbenika za mlađe đake više od 7.000, rančevi od 2.000: Koliko novca treba za osnovca?
Foto: 021.rs

"Kada govorimo o srednjoj školi, tu ne možemo da budemo toliko precizni, jer u okviru gimnazije imamo tri različita smera, a pored njih i srednje stručne škole, u kojima svaki smer podrazumeva drugačiju kombinaciju udžbenika ali, u proseku, kada govorimo o zajedničkim udžbenicima za gimnazije i stručne škole, cena se kreće od 550 do 1.100 dinara i to najveći broj udžbenika, dok jedan broj dostiže cenu od 1500 i nešto malo preko 1.500 dinara", rekla je Bačković.

Što se tiče školskog pribora, cene variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta, napomenula je Bačković. Sveske se, u Zavodu za udžbenike, na primer, kreću od 45 do 200 dinara.

"Grafitne olovke se mogu naći već po ceni od 15 i najviše 70 dinara. Pernice, opet u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, koštaju od 700 dinara pa naviše prazne, a pune od 1.500 do 2.000 dinara. Cene rančeva, na primer, kreću se od 2.000 do 7.000 dinara", istakla je Bačković.
 
Ona je istakla da je Zavod za udžbenike Beograd juče počeo sa isporukom udžbenika za osnovne škole na području Beograda, a na osnovu naloga koji im je dostavljen od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.
 
Kako kaže, uskoro se očekuje i isporuku za srednju školu i dodaje da se uglavnom, za sada sve odvija bez većih problema i po utvrđenom planu.
Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, svi udžbenici koji su prošli stručnu ocenu i imaju odobrenje Ministarstva do 1. februara, uvršteni su u Katalog udžbenika i mogu se koristiti u narednoj školskoj godini. Priručnici odobreni u skladu sa Zakonom o udžbenicima unose se u Katalog priručnika.
 
Škole biraju udžbenike iz Kataloga udžbenika na period od četiri godine. U svakoj školi nastavničko veće donosi odluku o izboru udžbenika na obrazloženi predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu. U svim odeljenjima istog razreda u školi, za isti predmet koristi se isti udžbenik jednog izdavača, a cene udžbenika formiraju se na tržištu.
  • W

    18.08.2023 21:27
    W
    I onda kaže deca su naše blago i voleo bi da se rađa više. Gde? U BG ? Izgleda da je samo BG Srbija. A šta smo mi? Neka Nedođija koja ih finansira?
  • Kuku lele

    18.08.2023 17:24
    Drzava potkrada i na deci! Uskoro ce se verovatno naplacivati i porez na bebe pa cik ako smete da dobijete bebu...a kamoli blizance ili trojke
  • Dejan

    18.08.2023 17:20
    Besplatno za Beograđane
    Za dva deteta 30.500 dinara za knjige, peti i sedmi razred, za Beograđane besplatno pa se predsednik čudi što sele ljudi za Beograd

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija