U prvoj polovini godine 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara

U prvoj polovini 2023. godine zabeleženo je 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, pokazuju podaci Udruženja novinara Srbije (UNS).
U prvoj polovini godine 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara
Foto: Pixabay
Najučestaliji oblik ugrožavanja bezbednosti novinara su pritisci, pretnje, kao i fizički napadi, slučajevi onemogućavanja rada, zastrašivanja, napadi na imovinu novinara i ugrožavanje njihove privatnosti, naveo je UNS.
Osim ovih podataka, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), uradila je monitoring medijske scene u Srbiji za jul 2023. godine koji je osvetlio niz slučajeva u kojima su osim bezbednosti novinara, bila ugrožena i njihova prava.
Zabeležen je i nesvakidašnji slučaj nestanka spisa iz predmeta iz Višeg suda u Vranju kojim je Dejan Nikolić Kantar bio osuđen na 18 meseci zatovra zbog pretnji vlasnici vranjskog OK radija Oliveri Vladković i zaposlenoj na ovom radiju Svetlani Ivanov.
 
ANEM je alarmirao javnost povodom ovog slučaja, ali i dalje nije utvrđeno kako su spisi iz predmeta nestali i ko ih je otuđio.
 
U izveštaju se, kao još jedan primer ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbij, navodi i napad na Dinka Gruhonjića, programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji se desio 18. jula nakon gostovanja na televiziji N1, na kojoj je, između ostalog, govorio o genocidu u Srebrenici i politici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za koju je rekao da je "pljačkaška".
 
Monitoring za mesec jul je pokazao i da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kasni sa objavljivanjem rešenja u vezi sa rezultatima konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od interesa za javnost.
 
Takođe je konstatovano da se nekoliko meseci odlaže usvajanje izmena ključnih medijskih zakona.
 
"Iako su nacrti novog Zakona o elektronskim medijma i Zakona o javnom informisanju i medijima – završeni u maju, javne rasprave o njima još nisu počela, a ne zna se ni kada će", naveo je ANEM.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija