Sloga: Vučić opet prekršio ovlašćenja, kaže koliki će biti minimalac i pre početka pregovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je prekršio svoja ovlašćenja najavljujući minimalnu cenu rada pre sastanka Socijalno-ekonomskog saveta.
To su saopštili Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
"Sloga" navodi da uprkos činjenici da je prva runda pregovora između reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca zakazana za ponedeljak, 21. avgust predsednik Vučić je najavio da će minimalna plata u 2024. iznositi 400 evra.
"Na osnovu dosadašnje prakse, svaka do sada minimalna cena rada se određivala prema njegovoj odluci, dok sindikati istovremeno svaki put izražavaju licemernu zabrinutost za težak život radnika. Mišljenja smo da je od suštinskog značaja da, ukoliko na sastanku u ponedeljak ne dođe do korekcije minimalne cene rada, povećanja i to odmah za ovu godinu, sindikati napuste Socijalno-ekonomski savet", navedeno je u saopštenju.
 
Sindikati "Sloga" ocenili su da pregovaranje u ovom formatu ne donosi koristi radnicima Srbije, a pritom, telo u kojem se pregovara nije legitimno, jer je sastavljeno od sindikata i dela poslodavaca, među kojima nema predstavnika velikih kompanija koje dominiraju srpskom ekonomijom.
 
"Pozivamo na razmatranje mogućnosti organizovanja generalnog štrajka i protesta, jer siromaštvo i nemaština sve više pritiskaju većinu srpskih domaćinstava", zaključuje Sloga.
  • Pera

    20.08.2023 20:05
    Iz bivseg DDR-a
    Pa zasto sindikat ne stupi u generalni strajk zbog toga sto je Vucic uradio ili rekao?
    I da traje dok se zahtevi ne ispune,a pametnjakovici?
    Nego i vama dobro a radnike ko sisa,samo neka placaju clanarinu.
  • Branko

    20.08.2023 19:19
    Farsa
    Svake godine ista prica kao "pregovara se" a zna se da gospodar zivota i smrti odnosno AV donosi sve i svja!
  • Skf

    20.08.2023 12:41
    Politicki sindikat sloga sa 0,001% clanova kao i ssp koji ga finansira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija