Iako je Vučić već rekao koliki će biti minimalac: Počinju pregovori o novoj minimalnoj zaradi

Pregovori o novoj minimalnoj ceni rada počinju danas, 21. avgusta.
Iako je Vučić već rekao koliki će biti minimalac: Počinju pregovori o novoj minimalnoj zaradi
Foto: 021.rs
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) insistira na korekciji minimalne zarade za tekuću godinu i da se tek nakon korekcije razgovara o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, navodi se na sajtu te sindikalne organizacije.
Iz Vlade Srbije je ranije najavljeno da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.
Navedeno je i da će se, prema planu "Srbija 2025", minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine.
 
Prema do sada poznatim zvaničnim podacima državnih institucija, zaposleni u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu u prvih pet meseci su u minusu za 54.600 dinara, koliko su troškovi minimalne potrošačke korpe veći od minimalnih zarada koje su primili, navodi se na sajtu SSSS.
 
Prema sindikalnim projekcijama, a na osnovu kretanja rasta minimalne potrošačke korpe u prvih pet meseci ove godine, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu biće u minusu za preko 150.000 dinara, odnosno nedostajaće im četiri "minimalca" da pokriju godišnje troškove minimalne potrošačke korpe ili će tri meseca gladovati.
 
Kako se navodi, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu ostvariće prihod od 478.400 dinara ukupno, a troškovi minimalne potrošačke korpe za celu godinu iznosiće blizu 630.000 dinara.
 
Podsetimo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako to, kako su ukazali sindikati, nije u njegovoj nadležnosti, već najavio da će novi minimalac biti 400 evra.
  • Zoki

    21.08.2023 20:25
    Kom
    Kojih glupih komentara da covek pukne dobro se gospodo vidi gde odlaze pare za razliku nekih vremena niti se sta vidilo a para nigde.
  • Rax

    21.08.2023 17:31
    Skocice minimalac, ali skocice i cene... tako da ce razlika potrosacke korpe i minimalne zarade opet biti ista, ako ne i veca... Mislim, logika... Uzmimo primer jedne prodavnice. Ako poslodavac mora da poveca radniku platu, normalno je da ce morati da poveca i cene artikala u prodavnici kako bi zaradio...
  • Ma sta kazes

    21.08.2023 14:34
    Vucicbatina
    Gorivo najskuplje u regionu,putarine takodje i neprestano rastu cene istog,traze se mogucnosti kako jos kraati a nema vise resursa.I onda se Pinokio dosetio da bude "dobrica" i podigne neosnovano minimalac.Za svakog iole pametnog nevidjena kradja.Unistava se privatni sektor da bi prodane duse imale plate za botovanje.No,jako je blizu da dokrajci i privatni sektor i unisti ga kao i sve sto je unistio.Napravio kupleraj od drzave i u svakoj drzavnoj firmi.A sta reci tek za prodane duse u tim javnim preduzecima.Srbijo izumires da li vidis to?!.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.